Je partner als collega? Helft van de Nederlanders houdt werk en privé liever gescheiden

FOTO SHUTTERSTOCK

Samen wakker worden, ontbijten, samen naar het werk en vervolgens samen weer thuiskomen en ontspannen. Zou jij je partner ook als directe collega willen hebben? Bijna de helft van de Nederlanders niet.

48 procent van de Nederlanders houdt werk en privé het liefst zo veel mogelijk gescheiden. Dat blijkt uit een onderzoek van Acties.nl onder 1038 Nederlanders met een vaste relatie, uitgevoerd door PanelWizard. Een kwart van de ondervraagden zou hun wederhelft zelfs niet aannemen wanneer hij of zij solliciteert op een openstaande vacature binnen hun bedrijf.

Ongeschikt als baas

Niet alleen als collega’s, maar ook als leidinggevenden zijn veel partners niet populair. Zo zou maar liefst zestig procent van alle ondervraagden niet onder hun huidige partner willen werken.

De belangrijkste reden hiervoor lijkt een gebrek aan kennis en ervaring. Zo stelt 58 procent van de ondervraagden dat wanneer zij hun baan zouden overdragen aan hun partner, hij of zij dit waarschijnlijk niet lang volhoudt. Mannen (zestig procent) zijn hierin nét iets stelliger dan vrouwen (56 procent).

Een andere reden lijkt een gebrek aan collegialiteit; maar liefst negen procent van de respondenten heeft hun partner weleens betrapt op oncollegiaal gedrag tijdens bijvoorbeeld een telefoongesprek of thuiswerkdag. Ook hierbij is er een klein verschil tussen mannen (zeven procent) en vrouwen (elf procent).

Ongevraagd advies

Ondanks dat ze geen collega’s zijn, geeft maar liefst 48 procent van alle Nederlanders hun partner weleens ongevraagd advies over zijn of haar werk. Met 51 procent maken mannen zich hier vaker schuldig aan ten opzichte van vrouwen (45 procent).

Goedbedoeld of niet; lang niet iedereen krijgt graag ongevraagd werkadvies van zijn of haar partner. Volgens het onderzoek vindt een kwart van alle respondenten het vervelend vindt wanneer hun wederhelft zich bemoeit met hun werk. Vrouwen spannen met 27 procent de kroon, mannen scoren slechts 21 procent.

Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt overigens dat slechts vier procent van alle werkenden een relatie heeft met een collega.


Nieuws

menu