Spaanse vakantiegangers geëvacueerd in Valkenburg: ze wilden iets anders dan zon

Het Spaanse echtpaar Antonio en Rocio. FOTO EPA

Nu de meest kwetsbare ouderen uit het overstroomde lage deel van Valkenburg zijn geëvacueerd, is het vanmiddag de beurt aan jongere bewoners en vakantiegangers die sinds afgelopen nacht door het hoge water opgesloten zaten in hotels.

Legervoertuigen, tractoren met platte karren of containers erachter: al het materieel waar mensen in of op passen, wordt al de hele donderdagmiddag ingezet om honderden mensen uit het overstroomde centrum van de toeristenstad te halen. Ze worden afgezet bij het lokale bowlingscentrum, waar eventueel EHBO klaar staat. Behalve kou, hebben de meesten vooral last van de schrik. De sfeer is bedrukt, velen beleefden sinds gisteren de vreselijkste vakantiedag van hun leven.

Geen idee van volgende bestemming

Zoals het Spaanse echtpaar Antonio en Rocio, dat met jonge kinderen Miguel (3) en Lucia (7) eens iets anders wilde als de eeuwige zon thuis in Malaga. Welnu, die missie is geslaagd, zo concludeert het stel wrang. „We arriveerden afgelopen zondag met het vliegtuig en zouden een weekje blijven. We wisten dat het hier kan regenen in de zomer. Maar hiermee hadden we geen rekening gehouden”, aldus Rocio.

Het stel staat achter een verzameling grote koffers en heeft geen idee wat de volgende bestemming is. „Ons is een nieuw hotel beloofd. Misschien kunnen we nog wat van deze vakantie maken, je weet het niet”, aldus Antonio die bijna wanhopig is nu de batterij van zijn mobiel leeg is en er door de uitval van de elektra geen optie is te herladen.

’We hadden een wijnproeverij’

Daphne (28) en Ritchie (29) stappen uit de laadbak van een tractor en blijken niet ver van huis: beiden wonen in Sittard. „We hadden een wijnproeverij in Valkenburg en dachten dat het handig zou zijn een hotelletje te boeken. Zo konden we de auto laten staan.”

Dat voertuig staat nu volledig onder water op een parkeerplaats. Het enige voordeel is dat de wijnproeverij gewoon is doorgegaan: zelfs toen die om een uur of tien woensdagavond was afgelopen, was er nog niet zoveel niks aan de hand”, aldus Ritchie. Hoe terug te komen in Sittard is nog niet helemaal klip en klaar. Daphne: „Er rijden geen treinen, maar we hebben wat vrienden in de buurt wonen die ons willen helpen.”

’Huiskamer gelukkig droog’

De familie Dreessen woont in de wat hoger gelegen Van Tillstraat in Valkenburg en heeft de boel nét niet drooggehouden. „Het souterrain staat volledig onder water. Maar de huiskamer is gelukkig droog, wat dat betreft hebben de buren in het lagergelegen deel van de wijk het veel beroerder”, zo relativeert moeder Annelies de eigen malheur.

Haar man Giel kon woensdagavond laat nog net zijn in de achtertuin gestalde motorfiets redden door de tweewieler op een hoger plekje bij een buurman te stallen. „Maar onze twee scooters staan hier in de tuin wél volledig onder water”, sipt zoon Gerardo terwijl hij aan de achterzijde van het huis mistroostig over het bruinkleurige water tuurt. „Ongelooflijk hoe snel het water steeg. Mijn ouders wonen hier 45 jaar maar maakten nooit zoiets mee.”

Het gezin wacht nu met angst en beven de ontwikkelingen in de komende dagen af. „De regen trekt dan wel weg, maar al het water uit Duitsland en de Ardennen moet zich nog door de Maas, Geul en Roer persen. De ellende kan dus zelfs nog wel groter worden”, zo vreest Giel. Ondanks zijn eigen schade, maakt hij zich toch vooral druk om de ellende van anderen: „Ik ken hier wat cafébazen. Ze dachten na corona eindelijk weer te kunnen draaien. Nu komt dit er overheen. Dit is echt rampzalig.”

Nieuws

Meest gelezen