Woonboerderij Wolsum is volledig verwoest. Ook twee auto's en een motor konden niet op tijd worden gered

De brand sloeg zo snel om zich heen dat er bijna niets gered kon worden.

De brand sloeg zo snel om zich heen dat er bijna niets gered kon worden. Foto: Johan Vogelzang

Werkelijk geen muur staat meer recht overeind in de zwartgeblakerde ravage die ooit eens een mooie woonboerderij aan de Remswerderleane in Wolsum was. Een zwartgeblakerde Jeep, een zwartgeblakerde Harley Davidson-motor en een in een zelfde staat verkerende tweede 4x4-aangedreven wagen zijn de stille getuigen van de snelle brand die in de carport ontstond. Zelfs deze vervoersmiddelen konden niet snel genoeg worden gered.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Terwijl alles wat er over is nog na ligt te smeulen en een indringende rooklucht verspreid, zijn woensdagochtend medewerkers van Liander druk bezig de stroom- en gaskabels goed te checken en af te sluiten waar nodig. Alles wordt in gereedheid gebracht zodat de bewoners – als ze dat willen – een eventuele nieuw te bouwen woning makkelijk kunnen aansluiten.

Hek houdt te nieuwsgierige mensen op afstand en beschermt het langsrijdende verkeer

Tussen de restanten van de boerderij en de vlak erlangs gelegen Remserderleane zijn hekken geplaatst. Zodat het doorgaande autoverkeer geen last van heeft van langswaaiende verkoolde resten en te nieuwsgierige mensen niet op het terrein kunnen rondneuzen. Dat is ook voor de verzekering wel handig, bij het vaststellen van de oorzaak van de brand.

Wat er met de restanten van de boerderij gaat gebeuren - of en hoe de woonboerderij wordt herbouwd - is nu nog niet bekend. De hoofdbewoner was woensdag niet op zijn werk te bereiken en reageerde ook niet op een verzoek tot een interview.

Het vuur sloeg snel over vanuit de carport

Dinsdag rond 15.30 uur kreeg de brandweer melding van de brand, die begon in de carport naast de boerderij. Het vuur sloeg snel over, waarna de rook in de wijde omgeving te zien was. Omwonenden kregen een NL-Alert met het verzoek ramen en deuren te sluiten. De brandweer had door de harde wind veel moeite met het blussen van de brandende boerderij aan de Remswerderleane in Wolsum. ,,Het is heel snel gegaan”, zegt woordvoerder Jan Willem Zwart. ,,Er zat riet onder de dakpannen en dat begon behoorlijk te branden. Het achterste deel van de woonboerderij is in hele korte tijd afgebrand.”

De bewoners en hun hond stonden toen al buiten. Ze zagen hoe het achterdak door het vuur instortte. De brandweerkorpsen van onder meer Sneek, Bolsward en Joure probeerden het voorste gedeelte nog te redden.

Deeltjes van zonnepanelen worden uit de weilanden ‘gevist’

Op het dak van de woning lagen zestien zonnepanelen. ,,Door de brand zijn die panelen opengebarsten en in deeltjes meegevoerd door de wind”, zegt Zwart. ,,We gaan het weiland in om de stukjes op te zoeken en op te ruimen. We beschouwen de deeltjes als een gevaarlijke stof.”

De Remswerderleane, een belangrijke toegangsweg tussen Nijland en Blauwhuis, was tijdens de brand en het blussen afgesloten. Woensdagmorgen was er één rijstrook beschikbaar omdat medewerkers van Liander in de berm aan het werk waren.