Stelling van de week | Kabinet Rutte moet opstappen na desastreuze uitslag bij provinciale verkiezingen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Politieke partij BBB heeft zowel in Fryslân als in alle andere provincies bij de provinciale verkiezingen enorm veel stemmen en zetels gewonnen. In Fryslân stormt het dankzij de verkiezingen van woensdag met 14 zetels de Friese Provinciale Staten binnen. Bijna een op de drie Friezen heeft op BBB gestemd, om maar te zwijgen over de andere elf provincies in Nederland. Vind jij dat dit ook gevolgen moet hebben voor de nationale politiek? Moet het kabinet Rutte opstappen na deze desastreuze uitslag en duidelijke stem van het volk?
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

BBB kreeg 27,9 procent in Fryslân van de stemmen en komt daarmee met maar liefst 14 zetels in de Friese Staten waar in totaal 43 zetels te verdelen zijn. Alle andere partijen volgden op eerbiedwaardige afstand. De PvdA is de tweede partij in de provincie geworden met 10,6 procent. van de stemmen. Vooral voor het CDA waren de druiven zuur. De partij halveerde bijna naar circa 9 procent. Forum voor Democratie, vier jaar geleden nog vanuit het niets de tweede partij in Friesland, verloor nog meer dan het CDA en komt uit op 3,6 procent. Maar deze partij was de afgelopen jaren in de Friese Staten al gehalveerd door meerdere afsplitsingen. Van de bestaande partijen wist alleen de Partij voor de Dieren een nipte zege te boeken: van 3,2 naar 3,4 procent.

Opvallend aan deze Statenverkiezingen was de hoge opkomst in Friesland. Deze kwam uit op 65,5 procent en was daarmee de hoogste van het land. Respectievelijk vier en acht jaar geleden bedroeg de opkomst in de provincie 59,9 en 53,06 procent. Ook bij de tegelijkertijd gehouden verkiezingen voor Wetterskip Fryslân is BBB de grote winnaar. BBB is ook in Wetterskip Fryslân de grote winnaar. Op basis van de voorlopige uitslag krijgt de partij 7 van 21 zetels.

Veel meer kiezers maakten een gang naar de stembus, blijkbaar om hun ongenoegen te uiten over zaken als het stikstof- en klimaatbeleid en het feit dat overheden geen antwoord hebben op de hoge inflatie, de woningnood, de toenemende armoede en de afhandeling van de de toeslagenaffaire en de aardbevingsproblematiek. Moet het kabinet Rutte daarom consequenties trekken en opstappen?