Stelling van de Week: Ik laat me niet oplichten

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

De periode van vakantiegeld zit er voor veel mensen weer aan te komen. Daarom waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) momenteel extra voor nepwebshops en online oplichters: vakantiegeld is namelijk ideale buit voor fraudeurs. In deze periode van het jaar geven mensen gemiddeld gezien namelijk makkelijker geld uit dan anders.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Het welkome extraatje wordt door velen niet enkel ingezet voor vakantie, maar wordt ook vaak gebruikt voor andere (grote) uitgaven. Het blijkt voor fraudeurs de ideale tijd om hun slag te slaan. Waakzaamheid is daarom geboden.

Want wie denkt dat fraudeurs enkel vermomde types zijn die met een smoes aan de deur bij ouderen geld proberen af te troggelen, heeft het mis.

Van phishing via nepwebsites en malafide Marktplaatsverkopers tot aan WhatsAppfraude waarbij een fraudeur zich voordoet als een vriend of familielid: oplichters worden steeds slimmer. Zelfs zo slim dat er sinds kort een scam is waarbij de stem van een geliefde wordt gekloond door middel van kunstmatige intelligentie.

Daarom spoort de NVB bankklanten aan om de komende tijd extra goed op te letten en waakzaam te zijn voor fraude. Zo staan op de website zowerktfraude.nl tips om oplichters te herkennen.