Samen met

Wajer Yachts uit Heeg, Heerenveen, Lemmer, Zuid-Frankrijk, Ibiza, Mallorca en Miami groeit als kool. Nieuw boothuis in Heeg is klaar, twee loodsen worden bijgebouwd en het allernieuwste 'Model X' komt eraan

Wajer Yachts uit Heeg werd in 2022 verkozen tot beste Friese onderneming van het jaar. Hier poseren Jan-Jacob Altenburg, Jelger de Jong en Klaas Reitsma voor het pas opgeleverde nieuwe luxe nieuwe boothuis. Foto: Johan Vogelzang

Het kan niet op momenteel bij Wajer Yachts in Heeg. De bouw van het luxe en van de nieuwste snufjes voorziene boothuis van 350 vierkante meter met showroom, kantoren en ontvangstruimte van klanten van de miljoenen euro’s kostende handgebouwde jachten van 38 tot 55 en 77 voet, is klaar. Op dit moment worden er in Heeg twee nieuwe loodsen bij gebouwd, want ook het allernieuwste model snelvarend jacht gaat hier vlak voor de aanstaande zomer worden gepresenteerd.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

In september dit jaar werd bekend dat de Nederlandse investeerder Parcom met een minderheidsbelang participeert, waardoor er een geldstroom van miljoenen euro’s bij is gekomen (al is het exacte bedrag niet bekend gemaakt, red) om te kunnen investeren in de toekomst van Wajer. Duurzaamheid staat hoog op de agenda, en ook een winterstalling in Marseille voor de vloot in de Middellandse zee.

Nederlandse koning en American Football-speler hebben zo’n superluxe Wajer Jacht

Koning Willem Alexander heeft er eentje en ook American Football-legende Tom Brady is een blije bezitter. ,,Onze Wajers varen vooral in het gebied van de Middellandse Zee en in Amerika”, zegt Jan-Jacob Altenburg uit Tirns. De sinds enkele jaren voor het dertigjarige familiebedrijf van Dries en bijna met pensioen zijnde oprichter Dorus Wajer werkende Fries – bij Snekers bekend als eerste elftalspeler van het voormalige Wit Zwart Sneek – is operationeel directeur.

Over elk detail van de jachten kan hij vertellen. Van de ‘kikkers’ die stijlvol zijn weggewerkt in het design, tot alle elektrische apparatuur die je nergens ziet maar wel aanwezig is. Zodat je alleen een joystickje en een beeldscherm ziet waarmee je het jacht kunt besturen en naar een maximum snelheid van 75 kilometer per uur kunt halen.

En mee kunt flaneren langs de Cote d’Azur, Ibiza en Miami, om maar wat leuke locaties te noemen. Op de Wajer jachten kun je met 4 tot zelfs 9 personen overnachten, er is een keuken aan boord en een luxe douche en wc. Mits je minimaal twee miljoen euro kunt neertellen voor de aanschaf ervan natuurlijk.

Honderdvijftig werken vanuit hoofdkantoor en ‘werkplaats’ Heeg

Ontzettend veel details zijn er ook te melden over de werkwijze. De hoogwaardige jachten worden gebouwd in Heeg, Lemmer en Heerenveen. In Heeg werken ongeveer 150 mensen op het hoofdkantoor en werkplaats, waar ervoor wordt gezorgd dat er elke twee weken eentje klaar is die toch volledig handgemaakt is en ook van alle technische snufjes is voorzien.

Extra details: Wajer kan de klant volledig ontzorgen, zelfs ter plaatse qua onderhoud aan het jacht en wat het helemaal bijzonder maakt: ook op persoonlijk vlak. Booteigenaren kunnen een kapitein van Wajer inschakelen voor hun vakantievaarplezier, hun koelkast kan te allen tijde met de juiste inhoud gevuld zijn, Wajer kan een restaurant ter plaatse voor hen boeken. Én adviseert de leukste vaar- en flaneerroutes, via de speciale Wajer-app voor de klanten.

Friese medewerkers mogen ook zo nu en dan voor Wajer naar het buitenland

In totaal werken er in Heeg, Heerenveen en Lemmer en in de locaties in Zuid-Frankrijk, Ibiza, Mallorca en Miami circa driehonderd mensen voor Wajer. Per toerbeurt mogen de Friese medewerkers die ’s winters de schepen bouwen, zomers mee naar het buitenland om daar bijvoorbeeld onderhoud aan de jachten uit te voeren.

Het zijn leuke secundaire arbeidsvoorwaarden, want zulke uitstapjes heeft niet elk bedrijf. Wajer Yachts verwelkomt vanwege de verwachte groei veel nieuwe medewerkers. ,,We hebben goede contacten met de scholen”, zegt Altenburg.

Er komen regelmatig stagiaires een kijkje nemen en meewerken. Werk is er volop bij het bedrijf dat dit jaar ook nog eens is uitgeroepen tot Friese Onderneming van het Jaar.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

menu