Niet rond kunnen komen van 1700 euro per maand. 'Moderne armen' uit Sneek vertellen hun problemen aan vice-premier Carola Schouten

Foto: Johan Vogelzang

Foto: Johan Vogelzang

Enkele moeders uit Sneek hebben zich over hun schaamte heen gezet en in het bijzijn van vicepremier Carola Schouten en Friese media verteld over hun armoedige situaties. Eentje van hen heeft aan anderhalf inkomen niet voldoende om nieuwe kleren voor de kinderen te kunnen kopen, een ander heeft aan 1700 per maand niet voldoende voor een dagelijkse warme maaltijd, om maar te zwijgen over diegene met 950 euro per maand.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Vicepremier Carola Schouten heeft zich als minister van armoedebeleid maandag laten informeren in Sneek over het project met de ontbijttassen voor schoolkinderen en met SWF Tichtby: een project van gemeente Súdwest-Fryslân om iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimum te helpen. In het wijkcentrum van Lemmerweg-Oost ging ze in gesprek met enkele moeders die het financieel moeilijk hebben. Zelfs een inkomen van 1700 euro per maand is tegenwoordig niet genoeg.

Ytje Luinenburg haar parttime baan en de fulltime baan van haar man zijn niet genoeg om normaal van te leven

De moeders zien het als een uitgelezen kans om hun verhaal te vertellen en stappen over de schaamte heen. Ytje Luinenburg bijvoorbeeld, die zeven jaar geleden Kledingbank ’t Sneker Kwartiertje heeft opgebouwd (767 leden) is er noodgedwongen mee gestart toen het ondanks haar parttimebaan en de fulltime baan van haar man niet lukte om op alle fronten rond te komen met hun drie kinderen. Daarom begon ze uit nood, om hun drie kinderen kleding te kunnen geven, met de kledingbank.

Nog steeds hebben ze het financieel lastig, dus maakt ze dankbaar gebruik van de ontbijttassen die sinds enkele maanden in het wijkcentrum aan de Gonggrijpstraat in Lemmerweg-Oost worden uitgedeeld. Mariska Pranger verdient ongeveer 1700 euro per maand en moet desondanks ook gebruik maken van de ontbijttassen. Ze slaat zo nu en dan zelf het avondeten over om in elk geval haar kinderen eten te kunnen geven.

‘Ik val overal buiten, want ik verdien officieel honderd euro per maand teveel’

Waarom? ,,Mijn kinderen hebben het zeldzame 17Q12microduplicatiesyndroom en hebben daardoor onder andere leerachterstanden.” Specifieke kinderopvang kost geld en ze kan zelf - als pas gescheiden werkende moeder – niet zonder de kinderopvang. ,,Het probleem is dat ik net buiten alle regelingen val, ik verdien net 100 euro per maand te veel. Daarom ben ik blij dat ik wel voor de ontbijttassen in aanmerking kom.”

Esmé van der Leeden heeft altijd gewerkt, maar moet sinds haar chronische ziekte is vastgesteld rondkomen van 950 euro per maand. ,,Ik ben druk aan het proberen om me om te laten scholen om werk te vinden wat ik ondanks mijn chronische ziekte toch kan doen.” Ondertussen kan zij de wekelijkse ontbijttas ook goed gebruiken. Want een baan met voldoende inkomen is niet zomaar geregeld.

Het ontbijttassen-project voorziet in grote en noodzakelijke behoefte

Nog drie maanden en dan stopt de regeling officieel. Minister Schouten belooft de moeders er naar te zullen kijken of het project financieel kan worden voortgezet met financiën vanuit de overheid. Ze zal van zich laten horen. Ook wat betreft de vragen aan de minister vanuit SWF Tichtby, daar komt ze op terug.

Vicepremier Carola Schouten gaat uitzoeken wat eraan te doen is

De medewerkers van gemeente Súdwest-Fryslân vragen aan de minister of de DigiD of het rijbewijs ook als officieel identificatiemiddel mag worden gebruikt (dan hoeven mensen geen paspoort of ID-kaart aan te schaffen), of ze als overheidsinstantie meerdere hulpsystemen aan elkaar mogen koppelen en daarbij – ondanks privacyregels – toch persoonsgegevens mogen uitwisselen zodat de hulpvragers sneller en makkelijke vanaf één loket kunnen worden geholpen. ,,Ik ga zeker uitzoeken wat er mogelijk is”, belooft de minister.