Kleine Roomse enclave in overwegend protestants Zuidwest-Friesland trots en blij met een eeuw clubvoetbal in Bakhuizen. 'Moast mei de tiid meigean'

Daar bij die grote Gaasterlandse ijstijd-bult, de Bakhúster Heech van twaalf meter boven Nieuw Amsterdams Peil, wordt dit jaar exact honderd jaar gevoetbald. De kleine Roomse enclave die zich dapper en fier heeft weten te handhaven in door protestanten omgeven gebied, viert drie dagen achter elkaar groot feest in het Hemelvaartweekend.

Het grote clubgebouw, met op de begane grond kleedruimtes en op de eerste etage de kantine met bestuurskamer, is met recht een icoon van de zelfredzaamheid van de voetbalclub uit Bakhuizen.

Het grote clubgebouw, met op de begane grond kleedruimtes en op de eerste etage de kantine met bestuurskamer, is met recht een icoon van de zelfredzaamheid van de voetbalclub uit Bakhuizen. Foto: RKVV Bakhuizen

Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Daar waar het ooit begon, wordt nu nog steeds gevoetbald. Destijds was het land van Sjoerd Monkelbaan en huurde de voetbalclub het voor 90 gulden per jaar, tegenwoordig huurt RKVV Bakhuizen het van gemeente De Fryske Marren.

Het zelfgebouwde clubgebouw is met recht een icoon van de kracht van deze kleine vereniging