Meerdere bands en muzikanten gedupeerd door brand in Ernst Langhout zijn boerderij. Daarom komt er een benefietconcert speciaal voor hen

Smeulende resten van het interieur van de boerderij van zanger Ernst Langhout, waarin ook de muziekstudio van Jan Switters gevestigd was.

Smeulende resten van het interieur van de boerderij van zanger Ernst Langhout, waarin ook de muziekstudio van Jan Switters gevestigd was. Foto: Johan Vogelzang

Niet alleen zanger Ernst Langhout en muziekproducent Jan Switters zagen hun bezittingen in rook opgaan bij de boerderijbrand op vrijdag 10 februari, ook de bands en muzikanten die hun materialen in Switters zijn Studio Landscape hadden staan zijn gedupeerd. Daarom wordt op 10 maart in Rock Café Sneek een benefietconcert gehouden, om geld in te zamelen voor deze bands en muzikanten.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

De opbrengst is dus niet voor Ernst Langhout en Jan Switters. Voor hen zijn al twee doneeracties in gang gezet via donderactie.nl. De benefietavond wordt door Jan Switters georganiseerd voor ‘zijn’ bands en hij doet dit samen met Henk Hazenberg, de eigenaar van het rockcafé.

Tientallen bands hebben er tientallen jaren geoefend

Hazenberg is nog maar net eigenaar van het nieuwe rockcafé geworden, maar kent de ’muziekboerderij’ van Langhout en Switters al tientallen jaren. Hazenberg heeft er in zijn 40-jarige carrière als drummer zelf in totaal zo’n twintig jaar geoefend met verschillende bands.

De crowdfundingsacties voor Langhout en Switters hebben op dit moment bedragen van 8.835 euro (voor Langhout) en 13.873 euro voor Switters opgeleverd. Overigens wordt ook vanuit poppodium het Bolwerk binnen afzienbare tijd een benefietconcert voor Langhout georganiseerd.

Sommige bands en musici zijn flink getroffen

Hazenberg, zijn partner Jantine de Jong en Jan Switters hebben het benefietconcert voor Switters zijn ‘klanten’ bedacht. Want sommigen van hen zijn flink gedupeerd. Veel van hen hadden hun spullen opgeslagen in de gehuurde kasten bij de oefenruimte. Wat zij kwijt zijn geraakt zijn onder andere vintage spullen die niet meer te krijgen zijn en verzekeringstechnisch waardeloos zijn. Qua dagwaarde stelt het financieel niet veel meer voor.

Bovendien zijn deze bands hun oefenruimte in Gau kwijtgeraakt. Dit laatste is trouwens snel opgelost omdat het rockcafé het cafépodium doordeweeks open heeft gesteld voor de bands, die er onder begeleiding van Jan Switters kunnen oefenen.

Entreeprijs van tien euro per persoon gaat naar de gedupeerden

Bij het benefietconcert op 10 maart spelen bijna alle bands die in Gauw oefenden, Jantine en Henk van het rockcafé zoeken er nog een vette hoofdact bij . De entreeprijs bedraagt 10 euro en er wordt ook een donatiepot in het café neergezet. De opbrengsten ervan gaan allemaal naar de gedupeerde muzikanten.