Petitie om zwembad Burdaard te redden

In 2012 werd het zwembad op de bovenverdieping van mfc It Spektrum in Burdaard tijdens de feestelijke opening symbolisch gevuld. Zoals het er nu uitziet, moet het bad wijken om het noodlijdende mfc It Spektrum te redden.

In 2012 werd het zwembad op de bovenverdieping van mfc It Spektrum in Burdaard tijdens de feestelijke opening symbolisch gevuld. Zoals het er nu uitziet, moet het bad wijken om het noodlijdende mfc It Spektrum te redden. Archieffoto Bram Buruma

Zwemschool Spetter probeert met een handtekeningenactie de mogelijke sloop van de rechter vleugel van mfc It Spektrum in Burdaard te voorkomen. Het college van Noardeast-Fryslân komt met dat voorstel om zo een doorstart in afgeslankte vorm mogelijk te maken. Het betekent wel de onderdang van het binnenbad.
Lees meer over
Nieuwe Dockumer Courant

Na onderzoek is gebleken dat gedeeltelijke sloop van het gebouw de enige kans is om er nog iets van te maken én een faillissement van de totale voorziening te voorkomen. De ruimte wordt gehuurd en geëxploiteerd door Spetter Burdaard. Die houdt vast aan het contract dat pas afloopt in 2027. Volgens Spetter is nu sluiten een ramp voor Burdaard en de regio, omdat er wekelijks ruim 400 kinderen komen te zwemmen en elke maand een veertigtal kinderen een zwemdiploma halen.

Er zijn nu nog twee binnenbaden in de gemeente Noardeast-Fryslân, het Sportfondsen in Dokkum en Spetter in Burdaard. Beide baden hebben een wachtlijst. Vorig jaar sloot zwemcentrum Kollum vanwege de hoge energiekosten. ‘Waar moeten onze leskinderen en hun broertjes en zusjes dan leren zwemmen? Waar kunnen de kinderen met een ‘rugzak’ zwemmen? Waar kunnen de aquasporters, trimzwemmers en banenzwemmers van Spetter dan hun conditie en bewegingsmogelijkheden op peil houden? Het zijn de vragen die Spetter stelt in een petitie die is gelanceerd om sluiting (voorlopig) zien te voorkomen, en die is inmiddels al meer dan 1300 keer ondertekend. Stichting Multifunctioneel Centrum Burdaard maakt er een rechtszaak van om het contract vroegtijdig te kunnen ontbinden.

Spetter hoopt via de petitie de voorgestelde sluiting te voorkomen. De zwemschool zegt zich zorgen te maken over waar kinderen nog kunnen leren zwemmen, en waar aquazwemmers, trimzwemmers en banenzwemmers naartoe moeten als het bad gaat sluiten.

De petitie is te vinden op www.petitie24.nl