Jaap en Sal Roos te gast bij herdenking: ‘Ferwert voelt voor ons nog altijd als thuiskomen’

Voor Jaap en Sal Roos waren maandag vóór in de Liudgertsjerke in Ferwert twee stoelen gereserveerd. Dat mocht ook wel omdat de broers al 84 en 86 jaar zijn. Al helemaal omdat zij vanuit Amstelveen zijn gekomen om het aangrijpende verhaal uit hun jeugd te delen, speciaal met leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen Op ‘e Trije en Op Streek.

Sal toont aan de zeedijk een foto van het huis van de familie Van der Heide, waar hij zo dierbare herinneringen aan heeft en ziet dat het perceel waar het huis toen stond nog steeds herkenbaar is.

Sal toont aan de zeedijk een foto van het huis van de familie Van der Heide, waar hij zo dierbare herinneringen aan heeft en ziet dat het perceel waar het huis toen stond nog steeds herkenbaar is. Foto Bram Buruma

Lees meer over
Nieuwe Dockumer Courant

Herinneringen gaan in de door Doarpsbelangen Ferwert-Hegebeintum georganiseerde bijeenkomst terug naar februari 1943. Het is inmiddels ruim tachtig jaar geleden als het leven van dit en zoveel andere Joodse gezinnen veranderde in een nachtmerrie die nooit meer over lijkt te gaan. Jaap en Sal (Salomon) belanden na eerder al voor de kinderen en hun ouders een nauwelijks te bevatten spannende periode, in Ferwert, ver weg van vertrouwde omgeving.