Samen met

Ik ga voor een hoger eigen risico en dus een lagere maandpremie voor mijn zorgverzekering | stelling van de week

De maandelijkse zorgpremie steeg sinds 2006 met 61 procent. ANP

Je kunt de maandelijkse premie verlagen door een hoger eigen risico te nemen. Verstandig? De stelling van de week: ‘Ik ga voor een hoger eigen risico en dus een lagere maandpremie voor mijn zorgverzekering’. Welke keus maakt u?
Lees meer over
Nieuwe Dockumer Courant

Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 is de zorgpremie met 61 procent gestegen, zo berekende Pricewise.

In 2006 bedroeg de gemiddelde nominale zorgpremie € 85,58 per maand, in 2023 is die vastgesteld op € 137,42 per maand. Maandelijks betalen verzekerden € 51,84 meer dan in 2006.

De huidige stijging is historisch te noemen: nooit eerder was de stijging zo hoog. De alsmaar stijgende zorguitgaven beïnvloeden de hoogte van de zorgpremie.

De belangrijkste oorzaken voor de premiestijging in 2023 zijn de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken en duurdere behandelingen en medicijnen.

Voor sommigen wordt de maandelijkse premie nu te hoog en zij ‘bezuinigen’ door voor een hoger risico te kiezen. Aangeraden wordt om dat alleen te doen als je genoeg spaargeld achter de hand hebt om onverwachte zorgkosten op te vangen.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Nieuwe Dockumer Courant

Nieuws

menu