Burdaarder toneel: Chaos in het ziekenhuis

Foto: Simone van der Kooi

Foto: Simone van der Kooi

In 2020 bracht de Burdaarder toneelvereniging haar laatste stuk, ‘De trein nei San Antonio’ op de planken. In februari 2023 is het weer zover. Dan speelt ‘Op, mar net út ‘e hichte’: In gekkehûs yn ’t sikehûs. De voorstelling is het regiedebuut van Wytske Kooistra uit Ryptsjerk.
Lees meer over
Nieuwe Dockumer Courant

Sinds september 2020 is de ploeg van Ryptsjerker regisseur Wytske Kooistra, dan weer wel en dan weer niet, aan het oefenen. Maar het lijkt er dan toch van te komen. Op 12, 17 en 18 februari staat de toneelvereniging van Burdaard weer op de planken met: ‘In gekkehûs yn ’t sikkehûs’.

,,Yn febrewaris bin ik der ek wol klear mei,” lacht regisseur Wytske Kooistra. Lang moest Kooistra wachten op haar regiedebuut. Vanwege verschillende coronamaatregelen kon de voorstelling tot tweemaal toe niet doorgaan. Nu komt het er dan eindelijk van en Kooistra heeft zin in haar regiedebuut. ,,It is in moai stik en der wurdt in soad lake.”

Over het stuk

Het is een chaos in het ziekenhuis van hoofdzuster Riny (Renny van der Meulen). Zoals dat gaat in een klucht gaat er van alles mis en vallen de spelers én het publiek in de ene na de andere verwarring. Er is een verbouwing gaande, personeelskrapte, veeleisende patiënten en de medewerkers die er nog zijn doen wel enorm hun best, maar ook zij lijken tegen de ‘Wet van Murphy’ aan te lopen.

Misnoegen en misverstanden

Om hier enigszins weerstand tegen te bieden opent Riny een oude opslagruimte als ziekenzaal. Ook haalt ze de schoonmakers Ilona (Juliska Reitsma) en Janny (Marijke de Jong) over om een verpleegstersuniform aan te trekken. Zij storten zich, samen met andere spelers in een avondvullende klucht vol misnoegen en misverstanden.

De voorstellingen vinden plaats in It Spektrum in Burdaard. De première is op zondagmiddag 12 februari om 15:00 uur en de andere twee voorstellingen zijn een week later op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari om 20:00 uur. Kaarten zijn via www.mgtickets.nl en aan de kassa van It Spektrum te verkrijgen.