Voorbereidingen Matthäus-Passion 2023 in volle gang

Matthäus Passion in Joure

Matthäus Passion in Joure Foto: Piebe van den Berg

Stichting Passie voor de Kunst is druk met de voorbereidingen van de tweede editie van de Matthäus-Passion in de Hobbe van Baerdtkerk te Joure.
Lees meer over
Jouster Courant

Op Palmzondag, 2 april 2023, dirigeert Jan vermaning weer het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en het Nederlands Kamerkoor. Ook vier van de vijf solisten van de vorige keer komen weer naar Joure. Alleen de Christuspartij wordt deze keer gezongen door Tom Jansen en het Martini Jongenskoor neemt de kinderpartij voor zijn rekening.

De Hobbe van Baerdtkerk bleek dit voorjaar ideaal voor een Matthäus zoals die Jan Vermaning voor ogen stond: zo dicht mogelijk bij Bach. Bach schreef de Matthäus-Passion voor twee koren en twee orkesten die tegenover elkaar staan en met elkaar in dialoog gaan. Aan de ene kant de discipelen en de geestelijken, aan de andere kant het volk. Voor deze opstelling leende de Hobbe van Baerdtkerk in Joure zich uitstekend.

Lezing

Voorafgaand aan de uitvoering op 2 april, houdt dirigent Jan Vermaning op woensdag 29 maart om 20.00 uur een lezing over de Matthäus in dezelfde Hobbe van Baerdtkerk. Vermaning geeft informatie over specifieke compositorische aspecten en dialogen tussen tekst en muziek, waarmee Bach het verhaal in klank en effecten bij het publiek wil brengen.

Vrienden

Om de Matthäus-Passion ieder jaar in Joure te kunnen bekostigen, zijn Vrienden nodig. De Vrienden betalen jaarlijks een bijdrage en krijgen in de voorverkoop kaarten met korting. Zij zijn daardoor verzekerd van een plaats in de kerk. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar. De inschrijving staat open tot 31 december 2022 of tot het maximum aantal is bereikt. Kijk op de website van de Stichting Passie voor de Kunst voor meer informatie.

De kaartverkoop start begin volgend jaar, eerst alleen voor vrienden en, indien er nog kaarten zijn, voor iedereen