Sjoerd Holtrop (101) uit Joure speelt jeu de boules, keyboard en loopt sinds kort met rollator

Sjoerd Holtrop uit Joure is 101 jaar oud. FOTO BLAAUWHOFHUS

Sjoerd Holtrop uit Joure is 101 jaar oud. FOTO BLAAUWHOFHUS

Sjoerd Holtrop uit Joure is donderdag 101 jaar oud geworden.
Lees meer over
Jouster Courant

Sjoerd Holtrop is in 1921 in Oldeouwer geboren als boerenzoon. Holtrop werd zelf ook boer en bleef ‘op de Ouwer’ wonen. Hier trouwde hij met Hieke Sybesma. Samen kregen ze acht kinderen: vier dochters en vier zonen. De familie breidde zich daarna fors uit. Inmiddels telt het aantal nazaten ruim zestig.

Sjoerd Holtrop woonde tot anderhalf jaar geleden nog zelfstandig in zijn eigen huis met tuin. Het onderhoud van de tuin en het telen van aardbeien, voor hemzelf en de familie, was daar zijn grote hobby. Door fysiek ongemak verhuisde hij vorig jaar naar het Blaauwhofhus in Joure.

‘Juichen voor Andries Noppert’

Ze zorgen daar goed voor hem”, zegt dochter Grietje Geerts. ,,Geestelijk is hij nog goed bij de tijd. Het lopen wordt wat lastiger maar dat lost hij sinds kort op met een rollator. Hij volgt dagelijks het nieuws, leest het Friesch Dagblad en kijkt graag naar voetbal. Hij heeft ook enorm voor Andries Noppert gejuicht.”

De eeuweling is actief: Holtrop speelt nog altijd twee keer per week jeu de boules op het veld achter het verzorgingstehuis. De 101-jarige loopt, met rollator en tasje met ballen, zelfstandig naar het sportveld. Daarnaast speelt hij iedere dag op zijn keyboard, tot groot vermaak van iedereen in het Blaauwhofhus. Af en toe zingt hij daarbij Psalmen of An der schonen blauen Donau. Hij leeft zijn leven naar volle tevredenheid.”

De familie viert zijn verjaardagfeestje bij Camping Paviljoen Tjeukemeer in Rohel. ,,Hier hebben we lekker de ruimte zodat alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen hem kunnen feliciteren.”