Inloopspreekuur bij huisartsen in Joure moet bereikbaarheid verbeteren. 'We krijgen zo’n 600 telefoontjes per dag'

Fabiënne van Tuinen (rechts) is Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH). Haar werk moet de telefonische belasting voor huisarts Hergen Tiems (midden) en praktijkmanager Geralda de Vries verbeteren. Foto Brenda van Olphen
Jouster huisartsen verwachten dat dankzij het inloopspreekuur de telefonische bereikbaarheid verbetert. De telefonische belasting is groot. ,,We krijgen per dag zo’n 600 telefoontjes binnen”, zegt praktijkmanager Geralda de Vries. ,,We verwachten dat het aantal telefoontjes vermindert, omdat patiënten weten dat ze zonder afspraak terecht kunnen.”
Het inloopspreekuur hoort bij het praktijkproject Optimalisering bereikbaarheid. Huisarts Hergen Tiems: ,,We onderzoeken nieuwe oplossingen zoals een optie om teruggebeld te worden. Ook zijn er via MijnGezondheid.net e-consulten mogelijk waarin patiënten online vragen aan de dokter kunnen stellen. De mogelijkheid om online een afspraak te maken bestaat ook.”
Pionieren
Tiems noemt de werkwijze pionieren. ,,De patiënten, maar ook de dokters, moeten nog ontdekken wat het beste werkt. Wat hoort nu bij de SOH op het spreekuur?” De Werf hanteert een lijst met klachten die Van Tuinen kan behandelen: keelpijn, verzwikte enkel, insectenbeten, bloedneus, bijholteontstekingen en (brand)wonden. De huisarts blijft de supervisie houden. Tiems: ,,Als huisarts wil ik zoveel mogelijk van mijn eigen patiënten zien, ook van de minder ingewikkelde klachten. De relatie met de patiënt is voor ons heel erg belangrijk.”
Geralda de Vries benoemt dat mensen bewust de keuze voor het inloopspreekuur mogen maken. De patiënt kan zelf beoordelen of de klacht binnen de criteria past. ,,Wij leveren dan de snelle service. Dat er niet direct een huisarts bij aanwezig is, wil niet zeggen dat kwalitatief mindere zorg wordt geleverd: Van Tuinen is specifiek opgeleid voor het beoordelen en waar mogelijk behandelen van de klacht.”
Vol is vol
Het inloopspreekuur zal ongeveer anderhalf uur duren. Daarbij geldt wel: vol is vol. Is het spreekuur voorbij, dan kan het zijn dat patiënten onverrichte zaken naar huis moeten, omdat de assistente weer andere werkzaamheden oppakt. De Vries: ,,Het is daarnaast belangrijk dat patiënten weten waarvoor ze op het spreekuur terecht kunnen. Dat voorkomt dat patiënten tijdens het wachten de melding krijgen dat ze alsnog op een later tijdstip door de huisarts moeten worden gezien.”
Op dit moment is het spreekuur nog op afspraak. Als de vrije inloop van start gaat, worden de patiënten geïnformeerd. Geralda de Vries: ,,We willen deze vorm van laagdrempelige zorg heel graag bieden. Begrip, steun, geduld en feedback van onze patiënten is noodzakelijk. De beleving van de patiënt is voor ons erg belangrijk. We horen graag wat we kunnen verbeteren. Ik ben er van overtuigd dat we op zo’n manier voor én met elkaar een succesvolle aanvulling kunnen bieden op het huidige zorgaanbod.”