Iepenloftspul Bantegea is terug met De Sûnderes

Iepenloftspul Bantegea speelt De Sûnderes. Foto Brenda van Olphen

Iepenloftspul Bantegea speelt De Sûnderes. Foto Brenda van Olphen

Na vijf jaar afwezigheid staat het Iepenloftspul van Bantega weer op de planken met de Sûnderes. De locatie is ook dit keer weer bijzonder als bij de voorgaande edities. Het podium is gebouwd op het water van de Kolk.
Lees meer over
Jouster Courant

De Sûnderes vertelt het verhaal van kinderboekenschrijfster Nina die na jaren weer terugkeert naar haar geboortedorp Bantega. Vlakbij de plek waar ze opgroeide zit een visser bij de Kolk. Ze raken aan de praat en Nina haalt hem over om samen verhalen te verzinnen over alles wat op deze plek is gebeurt of kan gebeuren. De Sûnderes is een komisch en magisch theaterstuk op een bijzondere locatie. Het is een verhaal over fantasie, vriendschap, vertwijfeling en het terugvinden van jezelf.

Het verhaal is geschreven door Eelco Venema. In 2018 nam hij ook Weispield op de Tsjûkemar voor zijn rekening. De regie is in handen van Regina Visser. De hoofdrollen zijn voor Amarens Bergstra – Kroes als Nina en Marten Wesselius als de visser Frans.

‘Jaar overgeslagen’

Iepenloftspul Bantegea stond vijf jaar geleden voor het laatst op de planken met Weispield. Door een bestuurswissel en de coronapandemie heeft de organisatie de tijd genomen. ,,Dat was bewust”, zegt secretaris Jantsje van der Veen. ,,Vorig jaar kwamen zoveel iepenloftspullen uit, dat wij een extra jaar over hebben geslagen.”

Waar met Weispield de logistiek een uitdaging was (het iepenloftspul speelde zich op het eiland de Marchepôle af), heeft Bantega het zichzelf dit keer gemakkelijker gemaakt. De voorstelling is in het weiland van familie van Jantsje van der Veen. ,,Ze vinden het leuk dat we het hier houden. Het scheelt ons ook weer: de lijntjes zijn kort.”

Gouden Gurbe

De Sûnderes is de vierde productie van Iepenloftspul Bantegea. Eerder zette het dorp Straverus (2012), De Berch (2015) en Weispield (2018) op de planken. Bantega dingt ook dit jaar weer mee naar de Gouden Gurbe. De vereniging won de prijs al eens voor de mooiste vormgeving.

De Sûnderes wordt in tussen 8 en 17 juni zes keer opgevoerd. Kijk voor alle speeldata op www.iepenloftspulbantegea.nl/spyldata .