Heden en verleden van Lemmer in uitverkocht theaterstuk Van bokking naar lekkerbek

De repetities voor Van bokking naar lekkerbek zijn in volle gang. Eigen foto.

De repetities voor Van bokking naar lekkerbek zijn in volle gang. Eigen foto.

Wat maakt een Lemster een Lemster? Die vraag en meer proberen de twee visserskoren te beantwoorden in het theaterstuk ‘Van bokking naar lekkerbek’. Met de kaartverkoop zit het wel goed: elke stoel in theater van De Hege Fonnen is al vergeven.
Lees meer over
Jouster Courant

Hoe kun je de Lemster geschiedenis beter vertolken dan met twee visserskoren? Die gedachte ging door het hoofd van Stoffel Zandstra toen hij vorig jaar maart met een gebroken rugwervel zes weken stil moest liggen. ,,Ik viel van een trapje. Het was een stom ongeval.” Terwijl het lichaam moest rusten, draaide de geest overuren. Hij begon te prakkeseren over het Lemmer van toen en van nu. Het idee voor een theaterstuk ontstond.

Geen zin

In eerste instantie hadden de meeste leden van het Lemster Mannenkoor er niet zoveel zin in. De mannen stonden al eerder op de planken, toen met een revue. Het instuderen van de liedjes en sketches kostte destijds veel tijd en moeite. ,,We zijn een koor en geen theatergroep, zeiden ze. Die reactie snapte ik ook wel”, zegt Zandstra. ,,Bijna iedereen is op leeftijd. De oudste is 88 jaar. Van alle leden werken er misschien nog twee.” Zandstra beloofde de groep met minder werk op te zadelen.

Inmiddels zijn de leden om en staan ze wekelijks te repeteren. Ook het Lemster Wivekoar doet mee. Hoeveel mensen straks precies op het podium staan, laat Zandstra in het midden. ,,Schrijf maar zestig plus op. Die plus is nog een verrassing”, zegt hij met een knipoog.

Vissers

Stoffel Zandstra en René Bijlholt verdiepten zich in de Lemster geschiedenis. Het startpunt voor het theater bevindt zich in 1880. Lemmer telt zo’n drieduizend inwoners en leeft voornamelijk van de visserij. Met het afsluiten van de Zuiderzee, veranderde het leven van veel Lemsters ingrijpend. Ook de pake van Zandstra stopte met de ambacht. Het was een hard gelag voor de dorpelingen. ,,Een visserman is een vrij man. Er was wel ander werk, maar ze waren de vrijheid kwijt.”

De tijd van de bokking vangen, zouten en roken verdween. Daarvoor in de plaats kwam de tijd van de lekkerbekken: toeristen en forenzen. Maar ondanks het verdwijnen van de vissers (Lemmer heeft nog maar een IJsselmeervisser), blijft de mentaliteit overeind. ,,Vissers zijn vrijgevochten mensen. Dat merk je ook nog in de echte Lemsters en dat maakt mij trots op ons dorp.”

Uitverkocht

Van bokking naar Lekkerbek staat op 18 en 19 maart op de planken in De Hege Fonnen in Lemmer. Alle kaarten zijn inmiddels uitverkocht.