Eeuwelinge Pietje Wouda uit Lemmer overleden

Burgermeester Veenstra op bezoek bij Pietje Wouda - Tjalsma. Foto Jan van der Werf

Burgermeester Veenstra op bezoek bij Pietje Wouda - Tjalsma. Foto Jan van der Werf

Pietje Wouda-Tjalsma uit Lemmer is op 12 januari overleden. De Lemster haalde in december nog de leeftijd van honderd jaar.
Lees meer over
Jouster Courant

Pietje Tjalsma is in De Hommerts Jutrijp geboren, als dochter van boerenarbeider. Haar moeder komt uit het geslacht van skûtsjeschippers Pietersma. Pietje Tjalsma is enig kind gebleven; haar ouders ontmoetten elkaar op latere leeftijd. Tot haar trouwen bleef ze in Hommerts Jutrijp wonen. De liefde voor Peke Wouda deed haar 76 jaar geleden naar de Wellebrêge in Lemmer verhuizen.

In Lemmer begon het echtpaar een groentezaak. Eerst zonder winkel. Peke Wouda vervoerde de goederen per kar naar de klant. Later werd de zaak op de Schans in Lemmer geopend. Het echtpaar Wouda is daarom nooit op vakantie geweest. Wel genoot Pietje Wouda-Tjalsma van de autoritjes op zondag. Ook was ze een kei in vissen. ,,Dat kon ze goed! Se wie tûker as ús heit”, zei haar zoon Gatze Wouda afgelopen december.

Pietje en Peke Wouda kregen drie jongens. De jongste zoon overleed dertig jaar geleden op 43-jarige leeftijd aan kanker. Echtgenoot Peke Wouda kreeg dezelfde ziekte, maar genas ervan. Na het overlijden van de zoon kwam de ziekte terug en overleed ook hij. Pietje Wouda-Tjalsma heeft vier kleinkinderen.