Samen met

Deelkast bij kerk in Joure gevuld met eten en sjaals. ‘Je bent even voor een moment geholpen’

Janny Zijlstra (links) stelt zelf de eerste artikelen beschikbaar. Foto Brenda van Olphen

Joure heeft sinds maandag een deelkast voor ‘een ieder die iets kan missen en ieder die iets kan gebruiken’. Op initiatief van de Protestantse kerk (PKN) Joure is de deelkast voor iedereen toegankelijk.
Lees meer over
Jouster Courant

Janny Zijlstra zet de eerste blikken soep in de kast. Op de plank bovenin staan shampoo, zeepjes en maandverband. Onderin liggen sjaals, mutsen en wanten. ,,Mocht iemand het koud hebben, dan kun je die pakken.”

Zijlstra raakte begin november met kerkgenoten in gesprek over armoede en wilde meer doen dan erover praten. ,,We wilden vooral iets doen. Zo kwamen we op het idee van een deelkast.” In een brief naar de kerkenraad vroeg ze of ze een deelkast bij De Oerdracht of de Hobbe van Baerdt kerk mocht plaatsen. Het werd de Hobbe van Baerdt kerk, de meest centrale plek van de twee. Binnen een week timmerde Frans Boersma de deelkast in elkaar.

Veilige en zichtbare plek

De deelkast zou in eerste instantie binnen het terrein worden geplaatst. Maar omdat het hek op slot gaat, staat de kast buiten het hek. ,,De mensen moeten er altijd bij kunnen komen. De plek is doordacht: een beetje verstopt, maar wel openbaar. Het is veilig en zichtbaar. Je wilt niet dat er iets mee gebeurt.”

De deelkast heeft een paar spelregels: alleen houdbare artikelen (geen versproducten), geen aangebroken verpakkingen, geen etenswaren die over de datum zijn en geen alcohol- en rookwaren. De spullen moeten schoon en netjes worden ingeleverd. Iedereen mag de deelkast gebruiken: alleen iets geven, alleen iets nemen of iets geven en nemen. ,,Je kunt kijken of er iets voor je bij zit om vandaag te eten, zoals een blik snert of bruine bonen. Je kunt niet je weekboodschappen ophalen. Misschien zijn je wanten versleten, dan mag je die ook meenemen.”

Verschil maken

Janny Zijlstra is ook initiatiefneemster van de Kledingruil in Joure. Al tien jaar achtereen worden in De Oerdracht in Joure honderden kledingstukken geruild. Wat overblijft, gaat naar Roemenië. ,,Dat is al jaren een groot succes. We maken er zoveel mensen blij mee. Ik hoop dat we met deze deelkast ook verschil kunnen maken. Als je in armoede zit, maak je dat niet zo gauw kenbaar. Je bent even voor een moment geholpen. Het zijn kleinigheden.”

Mensen die iets willen doneren of meer informatie willen, kunnen met Janny Zijlstra bellen op 0513-413917.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Jouster Courant

Nieuws

menu