Assertiviteitstrainingen voor jeugd in De Fryske Marren na coronatijd

Eigen foto
,,Veel jongeren hebben moeite met het maken van vrienden en weten niet goed hoe ze sociale contacten aangaan, of hoe ze voor zichzelf moeten opkomen”, zegt Margaretha Visser. ,,Dat was ook voor corona zo. Maar nu heeft een klas elkaar een langere tijd niet gezien en moeten de onderlinge verhoudingen opnieuw worden bepaald. Niet alle kinderen en jongeren weten hierin hun plek te vinden. Kinderen zitten niet lekker in hun vel en zijn vaak wat somberder.”
Vragen stellen
Deelnemers leren spelenderwijs zichzelf kennen, hun mening geven en hoe ze op situaties kunnen reageren. In de trainingen zit ook de op het oog simpele vaardigheid: hoe stel je een vraag aan een vreemde. ,,Je hebt daarin de passieve, agressieve en assertieve houding. We willen dat de kinderen bij assertieve groep uitkomen. De kinderen leren van elkaar in zo’n training.”
De groepen zijn maximaal tien personen groot. ,,Dan wordt het voor kinderen ook niet te spannend om mee te doen. In een kleinere situatie neem je makkelijker deel.” De trainingen bestaan uit acht of tien bijeenkomsten van elk anderhalf uur.
Pesten
Bij de assertiviteitstraining en sociale vaardigheidstraining zit een bijeenkomst over pesten. Deelnemers kunnen zelf vertellen over wat hen overkomt of is gebeurd. ,,Het helpt vaak al door erover te praten. Kinderen en jongeren weten dat er meerdere in de groep zitten die dit meemaken. Dat zorgt voor gelijkgestemden. Je hebt al de herkenning dat je niet de enige bent. Dat is sowieso al heel fijn en geeft je zelfvertrouwen.”
De meeste kinderen die tot nu toe de trainingen hebben gevolgd, wilden volgens Visser zelf graag meedoen. ,,Ze lopen zelf tegen problemen aan. Zo weten ze niet hoe ze moeten reageren als iemand iets vervelends zegt. Wat moet je in zo’n geval zeggen? Ze moeten hier zelf ook achter staan, anders werkt het niet.”
Visser ziet grote verschillen aan het begin en einde van de rit. Van een timide jongere tot een tiener vol zelfvertrouwen die goed aan kan geven wat hij of zij wil. ,,Ze groeien snel in het proces. Ze vertellen dat ze de training buiten toepassen, dat ze beter op iemand kunnen reageren, zonder gelijk boos te worden.”
De trainingen starten binnenkort weer op verschillende locaties in Joure en Lemmer. Deelname is gratis. Kinderen, jongeren, ouders kunnen zich, (op advies van school), opgeven via groepstrainingenjeugd@defryskemarren.nl.