Aardappelveredelaar HZPC in Joure is koninklijk

Directeur Gerard Backx kreeg maandag het predicaat uit handen van commissaris van de Koning Arno Brok.

Directeur Gerard Backx kreeg maandag het predicaat uit handen van commissaris van de Koning Arno Brok. Foto Brenda van Olphen

Aardappelveredelaar HZPC in Joure is door koning Willem Alexander benoemd tot een koninklijk bedrijf. Directeur Gerard Backx kreeg maandag het predicaat uit handen van commissaris van de Koning Arno Brok. Het aardappelveredelingsbedrijf bestond op 27 februari op de dag af 125 jaar.
Lees meer over
Jouster Courant

De basis voor HZPC is op 27 februari 1898 gelegd in Bitgum, in het hart van de Friese kleibouwstreek. Daar richtte Hette Tjitzes Hettema samen met zijn vrouw Anne van der Meer Handelshuis Hettema op, dat pootaardappelen verbouwde en exporteerde. Het bedrijf was succesvol en verhuisde in de loop der jaren naar Leeuwarden en weer later naar Emmeloord. In 1999 fuseerde het met ZPC in Leeuwarden, de Friesche Coöperatieve Handelsvereniging voor Zaaizaad en Pootgoed. Als hoofdvestiging werd Joure gekozen.

HZPC groeide in de afgelopen 25 jaar uit tot internationaal marktleider op het gebied van aardappelveredeling, pootgoedhandel en productontwikkeling. Met ruim vierhonderd medewerkers in 16 verschillende landen exporteert het bedrijf circa 100 aardappelrassen naar meer dan 90 landen. Onderzoek en innovatie is een belangrijke pijler. Meer dan een kwart van de medewerkers is actief op de Research en Development afdeling, onder andere op de locatie Metslawier.

De koning kent de titel koninklijk toe aan vooraanstaande ondernemingen die tot de top van de sector in Nederland behoren en wereldwijd een goede naam hebben.

Joure heeft nu twee koninklijke bedrijven, samen met Jacobs Douwe Egberts. In Friesland zijn 33 bedrijven en/of instellingen als koninklijk benoemd.