Trouwen zou overal evenveel moeten kosten | stelling van de week

Trouwen.

Trouwen. FOTO ANP

Ben je van plan om in het huwelijksbootje te stappen? Als je doordeweeks het jawoord wil geven in een Fries gemeentehuis, betaal je hier in 2023 gemiddeld €321,- voor. De provincie heeft hiermee de goedkoopste huwelijksceremonies van heel Nederland. Trouwen in de gemeente Leeuwarden is echter flink duurder.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Lokaal zijn er grote verschillen in de kosten. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl.

In het gemeentehuis trouwen kost gemiddeld €432,- in Nederland. Het gaat dan om een ceremonie die ‘s middags plaatsvindt op maandag tot en met donderdag.

Vooral in Waadhoeke is een huwelijksceremonie op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag voordelig. Je betaalt momenteel €185,- voor een ceremonie in het gemeentehuis. Leeuwarden is op die dagen beduidend duurder met €681,-.

De duurste gemeentelijke ceremonie van Friesland? Die vind je op zaterdag in Leeuwarden. Trouwen op deze dag in het weekend kost je hier €1.652,83.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ,,De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.”

Hiermee zijn we aangekomen bij de stelling van deze week: trouwen zou overal evenveel moeten kosten.