Spelers Cambuur verrassen leerlingen It Twalûk bij aftrap Scoor een Boek

Leerlingen It Twalûk samen met Cambuurspelers Brett Minnema en Jhondly Van der Meer (middenachter).

Leerlingen It Twalûk samen met Cambuurspelers Brett Minnema en Jhondly Van der Meer (middenachter). EIGEN FOTO

Heel veel foto’s, een gesigneerd voetbalshirt en handtekeningen op gipsarmen en -benen. Het was onlangs groot feest bij basisschool It Twalûk in Leeuwarden. Cambuurspelers Jhondly Van der Meer en Brett Minnema verrasten de leerlingen met een bezoek.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

De beide profvoetballers verrichtten de officiële aftrap van leesproject Scoor een Boek.

Toen de spelersbus van SC Cambuur de straat van basisschool It Twalûk binnenreed, klonk er luid gejuich op het plein. Dat twee echte Cambuurspelers vervolgens het schoolplein op kwamen lopen maakte eveneens indruk.

Uniek project

It Twalûk is een van de veertien basisscholen in de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel die meedoen aan Scoor een Boek, een uniek project waarbij dbieb, scholen, bv SPORT, High Five Sportstimulering én voetbalclub SC Cambuur en stichting Cambuur Verbindt samenwerken.

Cambuurspelers brengen videoboodschap

Leesplezier bij kinderen op een sportieve manier aanwakkeren. Dat is het doel van Scoor een Boek. Negen weken lang gaan bijna 400 basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 zoveel mogelijk boeken lezen. Tijdens het project moedigen Vincent Pichel, Chima Anaysivan, Daniel van Kaam en Remco Balk van SC Cambuur in een videoboodschap de kinderen aan zoveel mogelijk boeken te scoren, want zien lezen doet lezen.

Zelfs niet-lezers gaan lezen

De leesconsulenten van dbieb laten de video klassikaal aan de leerlingen zien. Om hen extra aan te moedigen bieden de geven buurtsportcoaches van bv SPORT en High Five een lessenserie bewegingsonderwijs aan in het thema van boeken. In de klas houden de leerlingen met stickers bij hoeveel boeken ze hebben gelezen. Leesconsulent Akkerins Smidstra: ,,Het is prachtig om te zien wat Scoor een Boek doet met leerlingen. Het zet zelfs niet-lezers aan tot lezen. Dat is toch geweldig? Daar doen we het voor.”

Samenwerking met Eredivisie

Scoor een Boek! is een landelijk leesproject van de Bibliotheek en richt zich op groep 5 en 6 van het primair onderwijs. In het hele land werken bibliotheken samen met Eredivisie voetbalclubs om kinderen aan het lezen te krijgen.