Schaakprimeur: Friese grootmeester Sipke Ernst vestigt wereldrecord in Leeuwarden

Sipke Ernst toont zijn record.

Sipke Ernst toont zijn record. EIGEN FOTO

Denksportcentrum Kalverdijkje vormde zaterdagavond 19 november het strijdtoneel van een wereldrecordpoging kloksimultaan. Ter ere van het 175-jarig bestaan van de oudste schaakvereniging van Nederland, de Koninklijke Schaakclub Philidor 1847, werd dit evenement georganiseerd. Sipke Ernst (43) slaagde met verve.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Ernst is oud-lid van Philidor 1847. ,,Ik heb belangrijke stappen in mijn schaakontwikkeling hier bij Philidor gezet”, zei hij voorafgaand aan de simultaan.

Zijn opdracht was om tegen 47 tegenstanders, met voor iedereen twee uur bedenktijd op de klok, een score van boven de 70 procent te behalen. Met een score van 35 punten behaalde de in Damwoude geboren grootmeester zelfs 74 procent.

De simultaan ging heel symbolisch om 18.47 uur van start. Het jaar van oprichting van de jubilerende vereniging. Nadat wethouder Gijs Jacobse een fraaie legpenning uitgereikt had aan Philidor opende hij de simultaan aan het eerste bord, waar oud Nederlands kampioen Eddie Scholl (78) zijn opwachting maakte. Onder de tegenstanders bevond zich ook de pas zevenjarige Jim de Wit, Nederlands jeugdkampioen schaken in zijn leeftijdscategorie. De opponenten van Ernst varieerden dus behoorlijk in leeftijd. Ongeveer een derde van zijn tegenstanders had een Elo-rating van 1900 of hoger.

Armworstelen

Lang was het spannend of de grootmeester het record zou gaan halen, maar in het laatste uur werd zijn zegetocht zichtbaar. De een na de ander moest zijn meerdere erkennen in de superfitte Ernst die naast schaken ook deelneemt aan armworstel-toernooien.

Sipke Ernst behaalde 28 overwinningen, 14 remises en moest 5 keer het onderspit delven. Het volle punt werd binnengehaald door de Leeuwarders Auke van der Heide, Erik Sparenberg, Dik Kruithof, Harmen Visscher en Dik Lont uit Mantgum.

Om het wereldrecord geldig te laten zijn moest Sipke tenminste 33 punten halen. Dat lukte hem om 22.13 uur waarna een daverend applaus de zaal vulde. Daarna volgden aan de resterende drie borden nog een overwinning en twee remises voor Sipke.

Arbiter Erwin Denissen uit Sneek beoordeelde dat alles in goede orde was verlopen en verklaarde het record geldig. Extra detail: de Strava-app van Sipke Ernst registreerde een kleine zeven kilometer wandelafstand.

Grootmeester Ernst hoopt dat hij een standaard heeft gezet. ,,Ik vind het een cool record. Ik hoop dat nu overal op de wereld schakers dit gaan proberen te breken en dat er een soort traditie ontstaat.”

Aantal van 47 partijen bewust gekozen

,,Toen ik een jaar geleden begon met het organiseren van dit evenement benaderde ik Sipke. We kwamen er achter dat enkele jaren geleden bij het dammen de wereldkampioen Alexander Georgiev een wereldrecord had neergezet van 45”, aldus initiatiefnemer Marcel Vermaat. ,,Sipke zei toen meteen ,,daar in ieder geval boven te willen” en vanwege het jaar van oprichting van Philidor - 1847 -zetten we toen de uitdaging op 47 borden. Om de symboliek helemaal door te voeren werd het begintijdstip van de simultaan op 18.47 uur gezet en waren de tafels in de formatie van achttien tafels in de lengte en vier en zeven tafels in de breedte geplaatst.”

Kijk ook naar dit artikel: Na-175-jaar-zomaar-een-wereldrecord