Rondje Goutum door ruim 350 atleten volbracht. Internationale top drie bij vrouwen

Rondje Goutum 2023.

Rondje Goutum 2023. FOTO HUMPHREY PAAP

Het Rondje Goutum, de laatste loop in de trilogie van de Gouden Leeuw, vond zondag 5 maart plaats. De Douwe Kleefstraloop vormde op 8 januari de aftrap, gevolgd door Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden op 5 februari. Alle drie de lopen kenden honderden deelnemers.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

De dertig kilometer ging zondagmorgen als eerste van start vanaf de accommodatie van atletiekvereniging Lionitas. Leeuwarder Wilco Kooistra won deze afstand, op drie minuten gevolgd door Weidumer Jort van Zutphen: ,,Deze loop paste goed in mijn triatlon-trainingsschema.” Bij de vrouwen was er een internationale top drie met daarbij een Nederlandse winnares (Wieteke van Espen), een Italiaanse nummer twee en een Bulgaarse nummer drie.

De 10 Engelse mijl was de tweede afstand die om het dorp Goutum trok. Menno Mud en Iwan de Jong liepen lang met elkaar op, waarbij eerstgenoemde vier seconden eerder finishte. Iwans zoon Jari voelde zich niet fit genoeg voor de twee kilometer en koos opvallend genoeg voor de langere vijf kilometer, maar met reden: ,,Dan loop ik samen met mijn moeder, en die loopt niet zo snel.“

Magisch doel

De tien kilometer werd bij de mannen gewonnen door Fokko Smedema uit Utrecht en bij de vrouwen door Yvonne Kassenberg uit Leeuwarden. Een voor velen een magisch doel bij de tien kilometer is een tijd onder het uur te halen. Voor Therese Wester lukte dat ditmaal: ,,Ik heb eindelijk de tien kilometer in minder dan een uur gelopen en ook nog dik ook in 59:25 volgens mijn klokje.” En haar horloge had het volgens de officiële uitslagen bij het rechte eind.

Jeugd Winter Competitie

De vijf kilometer bleef aan de noordkant van het kanaal. Van de 86 deelnemers was Rogier Roozendaal met een netto tijd van 17:06 de snelste en bij de dames Nova Werps in een tijd van 20:27. Bij deze afstand kon de jeugd tot vijftien jaar meedoen aan de Jeugd Winter Competitie.

Ook de kids bij de twee kilometer en de een kilometer op de baan konden een prijs verdienen als ze minimaal twee van de drie loopjes hadden meegedaan. Opvallende naam daarbij was Lieke Klaver op het podium. Ruben Korte, jeugdtrainer daarover: ,,Deze Lieke Klaver gaat ooit net zo snel lopen als de grote Lieke Klaver. Ook de andere kinderen hebben heel snel gelopen. Het was flink rekenen om de juiste top drie te bepalen.”

Op naar de Condensloop

Met deze loop sluit Lopen in Leeuwarden de Gouden Leeuw lopen van dit jaar af. De organisatie is heel tevreden: ,,Het aantal deelnemers gaat weer richting het niveau van voor covid. We kijken positief vooruit naar de Condensloop op 1 april, onze grootste loop.” aldus Edwin van der Wal van de organisatie.

Kijk voor meer informatie en uitslagen op lopeninleeuwarden.nl en uitslagen.nl .