Merenloop voert langs plekken waar je normaal niet kan komen. 'Alle 1000 tot 1500 deelnemers mogen gratis meedoen'

Sfeerbeeld eerdere editie Merenloop.

Sfeerbeeld eerdere editie Merenloop. FOTO JAKOB VAN HUIZEN

Vastberaden om alle wandel- en hardloopliefhebbers een kans op deelname te bieden, zetten de organisatoren zich - met succes - in om de Merenloop 2023 gratis toegankelijk te maken.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Het is echter geen vanzelfsprekendheid dat op 12 maart om 13.00 uur de scheepstoeter over het Halbertsma’s Plein in Grou klinkt voor de 51ste editie van de Merenloop. Zo leek het geliefde wandel- en hardloopevenement, na twee jaar noodgedwongen uitstel, zelfs af te stevenen op een valse start. Vanwege de gestegen kosten voor energie en eerste levensbehoeften dreigden zowel kinderen als volwassenen hun gewenste deelnamebewijs niet te kunnen bekostigen.

Gelukkig reageerden alle benaderde sponsors enthousiast op het verzoek om een bijdrage te leveren. Voorzitter Gjalt de Groot is blij verrast en dankbaar: ,,Ik vind het hartverwarmend dat we de Merenloop dit jaar, dankzij de sponsors, gratis aan kunnen bieden aan alle deelnemers. Hierdoor kan echt iedereen meedoen. Hoe geweldig is dat? Een gemeenschap die de handen ineenslaat om anderen een mooie dag te bieden. Dit is toch ongekend? Waar maak je dat nog mee?”

De Merenloop is van trainingsronde, ontwikkeld door Lammert Hoekstra, uitgegroeid tot een sportief begrip waar elke editie tussen de duizend en vijftienhonderd wandelaars en hardlopers een mooi en uitdagend parcours wacht over terrein dat normaliter deels ontoegankelijk is. ,,Dit is het bijzondere aan de Merenloop”, vult De Groot aan. ,,De Merenloop voert wandelaars langs plekken waar je normaal gesproken niet kan komen. Maar ook de hardlopers staan voor mooie uitdagingen. Hebben ze pech, of geluk, het is maar hoe je het bekijkt, dan zijn de landerijen drassig en is de Merenloop, met de afwisseling van verharde en onverharde stukken, een echte uitdaging.”

Elke editie stellen de organisatoren een verrassende wandelroute samen waarin genieten van de prachtige natuur rond Grou centraal staat en een hardloopparcours met aantrekkelijke en uitdagingen die specifiek zijn voor het veengebied in de waterrijke omgeving van het dorp. Het welslagen is te danken een nauwe samenwerking met privépersonen, ondernemers en natuurbeschermingsorganisaties.

Dit jaar leiden de wandelroutes van 8 en 20 kilometer met een ponttocht over het eiland De Burd. Wandelaars wacht een traktatie van de natuur in Nationaalpark De Alde Feanen dat onder andere bekend is als thuis van weidevogels en reeën. De wandelaars vertrekken tussen 8.00 en 10.00 uur vanaf het Halbertsma’s Plein.

Om 13.00 uur trapt de jeugd tot 12 jaar de hardloopwedstrijden af met een kidsrun van 1 kilometer en om 13.30 met 2,5 kilometer.

Om 14.00 uur nemen de volwassenen het stokje over met een parcours van 14 kilometer. 14.20 uur verschijnen de hardloopliefhebbers voor de afstand van 10 kilometer aan de start. Om 14.40 uur is het de beurt aan de sportievelingen die gaan voor de 5 kilometer.

Deelname is dit jaar gratis, maar voor de wandelroutes en de hardloopwedstrijden is vooraf aanmelden via www.merenloop.nl verplicht.