Leeuwarden Marsum Leeuwarden extra zware loop wegens harde wind. 'De finishboog werd in de hekken geblazen'

Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden 2023, met op de achtergrond Crystalic Business Park.

Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden 2023, met op de achtergrond Crystalic Business Park. FOTO HUMPHREY PAAP

De loopwedstrijd Leeuwarden Marsum Leeuwarden, tevens onderdeel uitmakend van het Gouden Leeuw loop drieluik, stond zondag 5 februari behoorlijk in het teken van de wind. Voor deelnemers was het derhalve extra zwaar, maar ook de organisatie had er de handen vol aan.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Al bij de opbouw bleek dat vanwege het onstuimige weer de finishboog niet bleef staan. Jan Willem Drenten legt uit waar de organisatie onder meer mee te maken had: ,,We gebruikten zelfs betonblokken met touwen eraan vast om de boel te verankeren, maar toch vonden we onze gele finishboog in de hekken terug. Die hebben we toen maar weer opgeruimd.’‘

De Kidsrun kon nog enigszins beschut plaatsvinden. ,,Ondanks dat vele pupillen de vorige dag een indoor atletiektoernooi in Drachten hadden, stonden ze toch weer fris aan de start”, wist Drenten. De twee kilometer op de baan van atletiekvereniging Lionitas werd bij de jongens gewonnen door Koen Scherpenzeel en bij de meisjes was Mirthe Breuker de snelste.

De deelnemers van de vijf kilometer bleven binnen de bebouwde kom. Pieter Prins won deze afstand in een tijd van net boven de 18 minuten. Myra Hitzert won bij de dames in een tijd van net boven de 23 minuten. De 74-jarige Cor Sluis - tevens als speaker betrokken bij de loop - liep op deze afstand een hele mooie tijd binnen de 26 minuten. Op de vraag aan Cor of het een persoonlijk record was, antwoordde hij kort en duidelijk: ,,Op mijn 74ste haal ik geen PR meer.”

Harde zijwind

Op de weg naar Ritsumasyl had de route over 10 kilometer met een harde zijwind te maken. De honderd deelnemers moesten daarna nog twee aquaducten trotseren alvorens ze Leeuwarden weer binnengingen. Iwan de Jong uit Jirnsum was hier de snelste man. Cathelijne Snijders uit Leeuwarden de snelste dame.

Op het parcours van de halve marathon had de wind vrij spel. ,,Gelukkig ging de route richting het westen, en stond er dus voornamelijk zijwind, maar het lusje vlakbij Dronryp was pittig”, vervolgt Drenten namens de organisatie. ,,Op de finish was nog even verwarring wie de winnaar was, omdat Steven Hemstra met het startnummer van Remco Schraa liep. Uiteindelijk bleek eerstgenoemde de winnaar te zijn bij de mannen, op een halve minuut gevolgd door Remco. Net als bij de Douwe Kleefstraloop, was Judith van der Meer - de gazelle uit Dronryp - de winnaar bij de dames.”

Het parcours door de twee aquaducten was nieuw voor deze tweede loop van de Gouden Leeuw. Een veel gehoorde opmerking van een aantal deelnemers luidde: ,,Hoewel het zwaar was, maakte dat de uitdaging alleen maar groter.” Naast de ‘Richard Hageman’ en de ‘Margaretha Zelle’ lagen ook de Slauerhoffbrug en de Sylsterbrêge op de route.

De derde Gouden Leeuw loop is op zondag 5 maart met daarbij ook een 30 kilometer. Ideaal voor hardlopers die zich voorbereiden op de Marathon Rotterdam. Kijk voor meer informatie (en uitslagen) op de site: lopeninleeuwarden.nl.