Leerlingen Stedelijk Gymnasium in gesprek over thema Vrijheid in Fries Verzetsmuseum: 'Nooit beseft hoe bevoorrecht wij zijn'

Leerlingen PJ Stedelijk Gymnasium in Proeftuin Verzetsmuseum.

Leerlingen PJ Stedelijk Gymnasium in Proeftuin Verzetsmuseum. FOTO KUNSTKADE

Vier brugklassen van Piter Jelles Stedelijk Gymnasium doen mee aan het project ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Onlangs bezochten leerlingen van klas 1 een proeftuin in het Fries Verzetsmuseum. De proeftuin is een samenwerking met Meysam Zeynalabedin van Dansschool DC058, Kunstkade, en het Fries Verzetsmuseum.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

In het museum gingen ze met Meysam in gesprek over Iran, zijn geboorteland en de verschillen met Nederland. Hij is zelf naar Nederland gekomen omdat zijn passie voor dans vanwege de strenge Islam daar verboden was.

Meysam vroeg de leerlingen wat vrijheden zijn die wij hier hebben en wat betekenen beperkingen voor de mensen in Iran? Hij stipte onder meer aan wat hier wel kan, maar in Iran verboden is. ,,Jongens en meisjes zitten hier samen aan een tafel, en de meisjes zijn ongesluierd. Iedereen hier heeft korte mouwen, en sommigen een korte broek. Jullie riskeren voor dit alles in Iran een gevangenisstraf!”

‘Vrijheid niet vanzelfsprekend’

Het gesprek met Meysam gaf de leerlingen hoorbaar stof tot nadenken, zo waren ze het er allemaal wel over eens dat ,,vrijheid niet zo vanzelfsprekend is” en ,,we hebben eigenlijk nooit beseft hoe bevoorrecht we eigenlijk zijn”.

Verder gingen de leerlingen op onderzoek in het museum naar de vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van armoede en vrijwaring van angst. Dit deden ze aan de hand van persoonlijke verhalen van kinderen en objecten uit de Tweede Wereldoorlog.

Op school bekeken leerlingen eerder een dansfilm die gemaakt is naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran .