Samen met

LOOP Leeuwarden keert in 2023 terug naar de Oldehove. Inschrijving bijna geopend

De organisatie hield onlangs korte tijd kantoor aan de voet van de Oldehove. FOTO LOOP LEEUWARDEN / ANNE WATERLANDER

De zestiende editie van LOOP Leeuwarden vindt plaats op zondag 14 mei 2023. Meer dan 5.000 deelnemers hardlopen en wandelen op moederdag door het centrum van Leeuwarden en in de wijde omgeving. De organisatie van LOOP Leeuwarden keert na jaren weer terug naar het Oldehoofsterkerkhof.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

LOOP Leeuwarden start en finisht in 2023 op het Oldehoofsterkerkhof, het plein aan de voet van de Oldehove. ,,De routes zullen hierdoor ook deels wijzigen. De lange hardloopafstanden blijven richting het noorden gaan, maar geven minder druk op het centrum en dat is natuurlijk prettig voor de weggebruikers en bewoners van de stad”, aldus Kees van Anken, voorzitter Stichting Gezonde Stad Leeuwarden.

De afgelopen jaren (sinds 2015) was het Wilhelminaplein (Zaailand) de start- en finishlocatie van het grootste hardloop- en wandelevenement van Friesland. Daar komt in 2023 dus verandering in.

Afstanden en inschrijven

Organisator Victor Plomp is verantwoordelijk voor de hardloop- en wandelafstanden. Plomp vertelt: ,,In totaal zijn er acht afstanden. Voor de hardlopers zijn het er drie, namelijk de 5, 10 en 21.1 km. Ook de jaarlijkse KidsRun wordt weer georganiseerd met afstanden van 1 en 2,5 km. Voor de wandelaars zijn er straks wederom drie afstanden: 6.5, 11 en 22 km. Alle wandelafstanden starten in Deinum en finishen op het Oldehoofsterkerkhof.”

Bedrijven, organisaties en verenigingen kunnen als team meedoen aan LOOP Leeuwarden. Als team neem je deel aan een hardloop- of wandelafstand naar keuze. ,,Na afloop kun je samen met je collega’s of teamgenoten genieten van de topprestatie”, vervolgt Plomp.

Sportstimulering

Bij LOOP Leeuwarden hebben kinderen een speciale plek. Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen gratis deelnemen aan het evenement én ontvangen daarbij een medaille en een uniek LOOP Leeuwarden T-shirt. Stichting Gezonde Stad Leeuwarden wil op deze manier beweging en samen sporten stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen op jonge leeftijd het plezier van sporten ervaren, de kans groter is dat zij op latere leeftijd blijven bewegen. Dat leidt tot gezondheidswinst en zorgt vooral voor veel blije kinderen.

Voorzitter van Anken licht toe: ,,Stichting Gezonde Stad Leeuwarden vindt het belangrijk om deelname aan LOOP Leeuwarden gratis aan te bieden aan kinderen omdat één op de elf kinderen opgroeit in armoede. Daarom steunt de organisatie, net als bij de vorige twee edities, het Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland. Deelnemers en vrijwilligers kunnen bij inschrijving een donatie doen aan het goede doel. In 2022 werd er via LOOP Leeuwarden €2.650,- opgehaald.”

Via LOOP Leeuwarden zet Stichting Gezonde Stad Leeuwarden zich in voor doelgroepen voor wie sporten en bewegen minder vanzelfsprekend is. Zo werd er de afgelopen jaren samengewerkt met zorgorganisaties door te faciliteren bij de inschrijving en daar waar mogelijk korting te bieden.

De inschrijving voor LOOP Leeuwarden 2023 start op 10 december 2022 om 12.00 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website: www.loopleeuwarden.frl .

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Huis aan Huis Leeuwarden

Nieuws

menu