Hondenbelasting afschaffen in de gemeente Leeuwarden | stelling van de week

Een hond.

Een hond. ANP

Leeuwarden behoort samen met Smallingerland en Vlieland tot de laatste gemeenten in Noord-Nederland waar nog hondenbelasting wordt geïnd. Bovendien verhoogden de drie gemeenten de tarieven ook nog.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

In de rest van Friesland, maar ook in de volledige provincies Drenthe en Groningen is de hondenbelasting al verdwenen van de gemeentebegrotingen. Dit blijkt uit onderzoek door Huisdierenverzekeringen.nl , dat de hondenbelastingtarieven opvroeg bij alle gemeenten.

Gemeenten waar nog wél hondenbelasting wordt geïnd, kennen sterk uiteenlopende tarieven. In Den Haag zijn hondeneigenaren het meest kwijt voor hun viervoeter. Met een tarief van €137,25 is de hofstad aanzienlijk prijziger dan Vlieland, dat met €83,04 de duurste noordelijke gemeente is. In Leeuwarden betalen hondeneigenaren €76,33 en in Smallingerland €74,00.

Van de gemeenten met hondenbelasting zijn Valkenburg aan de Geul en Nederweert het voordeligst. In Valkenburg is de eerste hond gratis en betaal je voor een tweede hond €92,40, terwijl je in Nederweert voor zowel de eerste als de tweede hond €25,00 kwijt bent.

Hondeneigenaren in Pekela en de gemeente Groningen zullen vrolijk gestemd zijn, want in de laatste twee Groningse gemeenten is de hondenbelasting vanaf dit jaar komen te vervallen.

In Leeuwarden, Smallingerland en op Vlieland steeg de hondenbelastingaanslag juist, met gemiddeld zo’n 3 procent. Dat brengt ons bij de stelling van deze week: hondenbelasting moet worden afgeschaft in de gemeente Leeuwarden.