Groot Verzet tegen Kanker beklimt Mont Ventoux: Leeuwarder Equipe Amis 058 haalde al tienduizenden euro's op

Equipe Amis 058 op de top van de Ventoux in 2021.

Equipe Amis 058 op de top van de Ventoux in 2021. EIGEN FOTO

Ieder jaar is het weer fantastisch dat veel mensen zich inzetten voor de strijd tegen kanker en daarvoor de indrukwekkende berg in de Provence beklimmen. De lopers mogen donderdag 7 september aan de bak op de Mont Ventoux en de wielrenners trappen vrijdag 8 september stevig op de pedalen. Aanmelden voor dit initiatief kan nog tot en met 30 juni.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Sinds 2007, toen de stichting in Steenwijk werd opgericht, zijn al miljoenen euro’s bijeengebracht voor onderzoek naar kanker en ter ondersteuning van allerlei lokale initiatieven om patiënten en hun familie te helpen.

Vreselijke ziekte

Het is dit jaar voor de zestiende keer dat de tocht wordt gehouden. ,,Iedere keer is het imponerend en emotionerend om te zien hoe mensen zich inspannen en elkaar weten te vinden om bij te dragen aan de strijd tegen die vreselijke ziekte”, vertelt Peter Smorenburg, voorzitter van de Stichting Groot Verzet tegen Kanker. ,,De meeste deelnemers hebben van nabij de ziekte meegemaakt; familieleden, vrienden, collega’s of ze hebben het zelf gehad. Meedoen is daarmee veel meer dan alleen een sportieve prestatie.”

Betrokken vanwege gezamenlijk doel

De deelnemers hebben elk minimaal vierhonderd euro aan sponsorgeld ingezameld. Daarvan gaat de helft naar onderzoek via KWF Kankerbestrijding en de andere helft naar meer lokale initiatieven. Er zijn in de loop der jaren steeds meer teams, van bedrijven of organisaties, gekomen die samen de voorbereidingen doen en samen de berg opgaan. ,,Onze nieuwe hoofdsponsor, Warmteservice, brengt ook een team op de been. Het is veel meer dan alleen geld geven voor zo’n bedrijf. De medewerkers voelen zich echt betrokken en door het gezamenlijke doel versterkt de onderlinge band zich”, vult Smorenburg aan. Dit jaar is het streven minimaal 600.000 euro op te halen. Smorenburg denkt dat dat gaat lukken, want ,,de meeste deelnemers halen veel meer op dat de gevraagde vierhonderd euro”.

Equipe Amis 058

Een van die deelnemers - die ruim over die vierhonderd euro heen zal gaan - is Equipe Amis 058 , een Leeuwarder fietsgroep die ontstaan is in 2011 toen teamlid Edwin van der Kerk in het ziekenhuis in Groningen lag vanwege zaadbalkanker. Hij onderging daar chemokuren en was aan de beterende hand. Hij wilde, zodra hij fit genoeg was, graag een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Samen met Helga Boersma (47), Gymoon van Oostveen (49), Henri Born (53) en Robert Procee (52) werden plannen gemaakt en zo ontstond de basisformatie van Equipe Amis 058, die tweejaarlijks met meerdere Leeuwarders wordt aangevuld. Snel daarna volgde de aansluiting bij de Stichting Mont Ventoux wat inmiddels Groot Verzet tegen Kanker is geworden.

,,Om geld in te zamelen startten we jaarlijks met het organiseren van een 80’s/90’s/00’s feest in april in poppodium Romein, wat na een aantal uitverkochte edities en het sluiten van Romein werd verplaatst naar De Neushoorn”, vertelt Procee namens het team. Na meerdere deelnames in Frankrijk samen met de stichting, werd in 2018 zelfs een succesvol zelfstandig evenement naar de Mont Ventoux georganiseerd waarbij de ingezamelde donaties naar de stichting gingen.

Verlies Edwin was een mokerslag

,,In 2021 sloten we ons als team weer aan bij de stichting, helaas zonder Edwin, de grondlegger van Equipe Amis 058”, vervolgt Procee. ,,Want in april 2019 werd voor de tweede keer kanker bij hem geconstateerd, en ditmaal een agressieve vorm. Na een zware operatie in mei 2019 waarbij de tumor werd verwijderd leek alles even beter maar eind september 2019 was het helemaal mis. Er waren meerdere grote sarcomen teruggekomen en de arts was duidelijk, hij maar ook andere ziekenhuizen in Nederland konden niks meer voor Edwin betekenen. Een mokerslag! Met behulp van levensverlengende chemokuren en alternatieve behandelingen kwam Edwin 2020 door. Helaas mocht hij niet het geluk hebben waar wij allemaal zo op hadden gehoopt en heeft hij uiteindelijk besloten om op 5 maart 2021 zijn leven te beëindigen, hij mocht maar 49 worden. Meer dan ooit tevoren wilden wij daarom de Mont Ventoux beklimmen met in gedachten onze ‘AMI EDWIN’ en onze symbolische bijdrage leveren, maar vooral ook geld inzamelen om deze vreselijke ziekte de wereld uit te helpen.”

Vele tienduizenden euro’s opgehaald

,,Als team hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen door het inzamelen van donaties”, vult Procee aan. ,,In al die jaren haalden we al ruim 80.000 euro op om daarmee een substantiële bijdrage te leveren in de strijd tegen kanker. Hiervoor zijn wij natuurlijk al onze donateurs zeer dankbaar. Inmiddels hebben wij in 2023 ons feest in de Neushoorn weer gehad en onlangs ook een prachtige dinershow in dorpshuis Ien en Mien in Goutum waarbij de opbrengst van deze twee evenementen alleen al zo’n 20.000 euro is geworden. Dat geld is hard nodig want nog steeds krijgt één op de drie Nederlanders te maken met kanker. Op 8 september gaan wij daarom weer vol overgave de genadeloze Mont Ventoux op.”

Groot Verzet tegen Kanker / inschrijven

Op de internetsite van de stichting, www.grootverzettegenkanker.nl , kan iedereen die mee wil doen zich inschrijven. Deelname kan individueel of als lid van een team. Op de site is ook voor deelnemers en sponsoren informatie te vinden en bestaat de mogelijkheid deelnemers en/of teams financieel te ondersteunen.