Fries Straatfestival 2023: het recept voor een prachtig cultureel weekend

Sfeerbeeld Fries Straatfestival 2023.

Sfeerbeeld Fries Straatfestival 2023. FOTO HUMPHREY PAAP

Geweldige (muzikale)acts, prachtige speellocaties, betrokken publiek en een fantastische sfeer vormden het recept voor een succesvolle 42ste editie van het Fries StraatFestival.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

De binnenstad van Leeuwarden werd dankzij het festival druk bezocht door tienduizenden bezoekers. Er was op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei voor jong en oud niet alleen veel te zien, maar ook te doen.

De binnenstad ademde dit weekend Fries Straatfestival, met name op het gebied van aankleding, acts en publiek. Dit jaar was voor de tweede keer (de eerste maal was tijdens corona in 2021, red.) het Jacobijnerkerkhof als nieuw festivalterrein toegevoegd. Met een intieme sfeer, relaxte ontmoetingsplek, prachtige ambiance, fantastische acts is dit inmiddels een echte parel van het festival geworden.

De sfeer werd ook mede bepaald door het betrokken en lieve publiek. Volgens artistiek leider en theaterprogrammeur Léonie Dijkema viel het de theatergezelschappen op hoe lief en gretig het publiek meedeed aan de voorstellingen. Léonie daarover: ,,Op een gegeven moment waren tien mensen uit het publiek aan het zwaardvechten in de voorstelling Shakespeare Take Away. Bovendien lagen liefst honderd mensen tegen elkaar aan op het waagplein dankzij de act van Kamchátka. En voorts wist Gerard Olthaar nota bene driehonderd mensen over zijn zebrapad-act heen te laten lopen.”

Er was dit jaar voor iedereen wat te zien. Zo waren er speciaal voor families voorstellingen zoals de interactieve Buzzz van compagnie DAAD, waarbij kinderen in een natuurvriendelijke vliegmachine konden. Voor de fijnproever was er onder meer het DIRTZtheatre: een trilogie van korte acts met een mix van hedendaagse dans, theater en poppenspel. De geweldige hoogvlieger ‘Exit’ van de Vlaamse groep Circumstances, waarbij naar de toppen van de bomen werd gevlogen, viel zeer zeker op. Tevens waren er populaire, laagdrempelige acts, waaronder Thijs Boontjes die op een zeer aanstekelijke en amusante wijze het festival op zaterdagavond knallend afsloot.

De volgende editie van het Fries Straatfestival wordt in het laatste weekend van mei 2024 georganiseerd.