Freonen gaan energiek het nieuwe jaar in met tienpuntenplan

Groepsfoto Freonen.

Groepsfoto Freonen. FOTO KWEEKVIJVER NOORD

De Freonen fan Fossylfrij Fryslân gaan de provincie Friesland versneld verduurzamen in 2023. Hiervoor hebben zij een tienpuntenplan gepresenteerd, waarin thema’s als elektrische deelauto’s, samenwerking met de jeugd en een nieuwe Elfwegentocht de boventoon voeren.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

,,De Freonen zijn inmiddels doorgegroeid naar 140 leden en het is nu tijd om grote stappen te zetten”, vertelt aanvoerder Bouwe de Boer, tevens energiecommissaris van Fryslân.

,,Veel Friese dorpen staan bijvoorbeeld te springen om een elektrische deelauto”, vervolgt De Boer. ,,De Freonen fan Fossylfrij Fryslân gaan deze voor hen aanbieden. De komende jaren willen we 5000 mensen vinden die een abonnement nemen op een deelauto. De Leeuwarder wijk Westeinde is een mooi voorbeeld. Vrijwilligers brengen daar nu met een deelauto van Arriva wijkbewoners door de hele stad, als vervanger van een stadsbus. Dat loopt geweldig.”

Nieuwe Elfwegentocht

In 2018 organiseerden de Freonen, samen met Urgenda, het Culturele Hoofdstad-project Elfwegentocht. Hierbij verplaatsten 100.000 Friezen zich de eerste helft van juli 2018 fossielvrij. ,,In 2023 gaan we een opvolger op touw zetten”, aldus de aanvoerder van de Freonen. ,,Het idee voor de Elfwegentocht kwam destijds van de Friese jeugd. Daarom werken we in 2023 intensief samen met jongeren. De Freonen gaan met jongerenorganisaties SAMEEN en Claim Your Future de komende tijd 200 personen aan de energietransitie verbinden. Daarvoor lanceren we een loket, waar mensen duurzame hulp van jongeren in kunnen roepen. Dat vullen we in aan de hand van stages, traineefuncties, schoolopdrachten of projectmatige inzet met bijbanen.”

Inspiratiebijeenkomsten

Het komende jaar gaan de Freonen bovendien veel inspiratiebijeenkomsten organiseren. ,,Bedrijven en burgers ontkomen niet meer aan verduurzaming, maar beschikken vaak niet over de benodigde kennis. Daarom gaan we experts over praktische duurzaamheidszaken laten spreken, zoals duurzame verwarming, koeling of energiebesparing. Op woensdag 15 februari staat bij ROC Friese Poort in Leeuwarden een bijeenkomst over isolatie en warmwatervoorziening op het programma. De bijeenkomsten zijn voor alle belangstellenden toegankelijk”, meldt De Boer, die ook een scoop deelt. ,,Sinds kort beschikken de Freonen over een nieuwe bestuursvoorzitter. Rein Swart heeft de voorzittershamer overgedragen aan Jetze Lont. Jetze maakt al jarenlang deel uit van het bestuur en neemt vanaf 2023 vol enthousiasme de rol van bestuursvoorzitter op zich. Zijn ervaring en enthousiasme inspireren ons nog eens extra om in het nieuwe jaar mooie duurzaamheidsstappen te zetten.”