Dorcas wil nieuwe kledingdepots openen. 'Zo helpen we de kwetsbare medemens'

Wiepke Terpstra (coördinator logistiek), Rika Rozema (regiocoördinator Friesland) en Dick van der Vaart (logistiek medewerker).

Wiepke Terpstra (coördinator logistiek), Rika Rozema (regiocoördinator Friesland) en Dick van der Vaart (logistiek medewerker). EIGEN FOTO

Dorcas had een aantal jaren geleden twee kledingdepots in Leeuwarden: één aan de Johan Winklerwei en één aan de Brandemeer. Door vergrijzing en verhuizing moest hier afscheid van worden genomen en tot op heden werd geen opvolging gevonden. Ook elders in de provincie is behoefte aan meer depots.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Kleding inzameling is erg belangrijk voor Dorcas. De kleding wordt onder meer in de Dorcas Winkels verkocht. De opbrengsten zijn bestemd voor projecten ten bate van het goede doel.

,,Dorcas werkt aan blijvende positieve verandering in het leven van de allerarmsten”, vertelt Rika Rozema namens Dorcas. ,,We creëren mogelijkheden voor mensen om zichzelf te ontwikkelen, en voorzien waar nodig in de eerste levensbehoeften. Daarnaast investeren we in veerkrachtige gemeenschappen die zichzelf organiseren en samen werken aan oplossingen.”

Hulp in rampgebied Syrië

Eén van de landen waar Dorcas al enige jaren werkt is Syrië. ,,Ons kantoor daar is door de aardbeving niet meer te gebruiken. Omdat we al langdurig in Syrië werkzaam zijn kon Dorcas direct na de ramp in actie komen”, vult Rika aan. ,,We delen dagelijks voedselpakketten, warme maaltijden en lunches uit aan duizenden mensen. Met onze mobiele kliniek geven we medische hulp aan mensen die gewond zijn geraakt. Tevens bieden we een luisterend oor en helpen we mensen met het verwerken van de heftige gebeurtenissen door psychologische hulp te geven. Ondanks het feit dat onze medewerkers en vrijwilligers ook persoonlijk getroffen zijn, doen ze alles wat in hun vermogen ligt om te helpen.”

Meer depots nodig

Door heel Nederland hebben een groot aantal vrijwilligers een Dorcas-kledingdepot aan huis. ,,Zodoende zijn ze nauw betrokken bij het werk van Dorcas”, vervolgt Rika. ,,Ook hebben sommige kerken op hun terrein een Dorcas-kledingcontainer staan. We hopen in Leeuwarden en tevens in de omgeving van Franeker, Harlingen, Dokkum, Kollum, Oosterwolde, Wolvega, Surhuisterveen en Heerenveen mensen te vinden die een bijdrage willen leveren aan het werk van Dorcas. Heeft u enkele vierkante meters ruimte beschikbaar voor opslag van kleding? Of heeft u plek voor een kledingcontainer? Dan zijn wij op zoek naar u als vrijwilliger om een kledingdepot te openen, opdat u ons, en daarmee vooral de kwetsbare medemens, helpt.”

Meer informatie staat op de website: www.dorcas.nl .