Dbieb Leeuwarden biedt gratis hulp bij belastingaangifte. 'We laten niemand in de kou staan'

Maaike Wouda bij één van de afgeschermde computers in dbieb.

Maaike Wouda bij één van de afgeschermde computers in dbieb. EIGEN FOTO

Communiceren met de overheid is niet altijd eenvoudig. Een beetje hulp kan dan handig zijn en daarvoor kun je terecht bij dbieb, om bijvoorbeeld gebruik te maken van veilige computer-, internet- en printvoorzieningen, een belastingspreekuur of voor een cursus om te leren omgaan met de digitale overheid.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Maaike Wouda is informatiemedewerker in dbieb en staat in de Blokhuispoort dagelijks bezoekers te woord die het lastig vinden om zelf de belastingaangifte in te vullen. ,,Wij helpen deze mensen”, aldus Maaike. ,,Sommigen weten precies welke hulp ze nodig hebben, maar vaak genoeg vertellen ze eerst uitgebreid hun verhaal. We gaan dan in gesprek en zoeken samen uit wat er nodig is. Moet er heel veel worden uitgezocht, dan is het spreekuur belastingen & toeslagen bijvoorbeeld de beste oplossing. Een aantal bezoekers wil alleen maar een print maken en natuurlijk helpen we dan ook. De eerste stap over de drempel is vaak de moeilijkste, maar als die eenmaal is gezet zien we bezoekers vaker terugkomen.”

Zelf doen of advies

Wie zelf aangifte wil doen voor de inkomstenbelasting of voor het aanvragen van een toeslag kan gebruik maken van computers, met een speciaal filter om meekijken te voorkomen. Voor hulp en advies is er op vrijdagochtend een inloopspreekuur ‘Belastingen en toeslagen’ van 10.00 tot 12.00 uur. Hier zitten vrijwilligers van het Buurtservicepunt klaar om je te helpen met je belastingaangifte. Een afspraak maken is niet nodig, maar er kan wel een wachttijd zijn.

DigiD: je digitale handtekening

Bij de belastingaangifte heb je een DigiD of een machtigingscode nodig. Maaike vervolgt: ,,Als we eenmaal weten welke hulp nodig is, wijzen we mensen erop dat ze de juiste gegevens meebrengen. Een DigiD is daar een voorbeeld van. Over het algemeen zijn ze hiermee bekend.” Heb je nog geen DigiD en vind je het lastig om dit zelf aan te vragen, dan heeft dbieb een gratis cursus ‘Werken met DigiD’. In vier lessen leer je dan hoe je de aanvraag doet en hoe je je DigiD kunt gebruiken. De cursus start op 28 maart. ,,Er is voor iedereen een passende oplossing óf een doorverwijzing. We laten niemand in de kou staan”, besluit Maaike.

Meer weten over digitale hulp of hulp bij belastingaangifte? Kijk op dbieb.nl/leren, kom langs in dbieb of neem contact op via 058-234 77 77.