Samen met

Asieldieren van de week: in Leeuwarder Bos gedumpte cavia's

Panini en Pita. FOTO DE WISSEL

Stichting Dierenopvang De Wissel vraagt wekelijks om aandacht voor asieldieren. Het gaat nu om Panini en Pita, twee erg jonge cavia’s die deel uitmaakten van de afgelopen zomer in het Leeuwarderbos gevonden grote groep cavia’s.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Een uitgebreid artikel omtrent de destijds bizarre vondst van de cavia’s in het Leeuwarder Bos vindt u via deze link: lc.nl/friesland/leeuwarden/Twee-dozen-vol-cavias-in-Leeuwarder-Bos-gedumpt

Panini is een gecastreerd beertje van nog geen vier maanden oud en Pita is een zeugje van ongeveer negen maanden oud. ,,Het is niet zomaar een koppeltje, want ze hebben een prachtige glans over hun rood-witte vachtje”, vertelt Welmoed, medewerker van de dierenopvang. ,,Dat heet satijn en helaas heeft dat ook een keerzijde, het gaat vaak gepaard met satijnziekte. Satijnziekte zorgt voornamelijk voor botontkalking, hierdoor krijgt de cavia steeds pijnlijkere en zwakkere botjes. Niet elke satijncavia krijgt last door satijnziekte, maar de kans is helaas wel groot. Daarom is het erg belangrijk dat dit duo een heel zorgzaam baasje krijgt.”

Het is te hopen dat het duo een mooi verblijf in huis mag betrekken, zodat ze er warm bij zitten. Een plek bij iemand die het fijn vindt deze twee een zo goed mogelijk leven te geven, hun welzijn goed in de gaten houdt en ze wekelijks even weegt. Zo zal het snelst opgemerkt worden of het nog goed met ze gaat. De kans is namelijk groot dat ze op jonge leeftijd pijnstilling nodig gaan hebben en mogelijk niet oud mogen worden. Er moet dus wel rekening worden gehouden met mogelijke dierenartskosten.

,,We begrijpen dat het niet makkelijk zal zijn voor dit bijzondere duo dat specifieke huisje te vinden”, vervolgt Welmoed. ,,Mensen moeten ook beseffen dat cavia’s echte groepsdieren zijn. We plaatsen cavia’s om die reden minimaal per twee. Uitzondering is wanneer je thuis al een of meer soortgenootjes hebt waar de cavia bij mag komen. De mooiste combinatie is een gecastreerde beer met een of meer zeugjes. De minimale maat van het verblijf voor een leuk duo is 120 x 50cm. De vergoeding die we vragen: €25,- voor een zeugje en €35,- voor een gecastreerde beer.”

Mocht u meer willen weten en/of interesse hebben voor deze cavia’s of een van de andere dieren dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 058-2664300. Meer informatie op de website: www.dierenopvangdewissel.nl.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Huis aan Huis Leeuwarden

Nieuws

menu