Samen met

AquaZoo Leeuwarden geeft kerstbomen tweede leven

Rudi Koster, medewerker AquaZoo, verzamelt ingeleverde kerstbomen tijdens een eerdere actie. EIGEN FOTO

Kerstbomen worden na de feestdagen meestal weggegooid. AquaZoo Leeuwarden vindt dat zonde en biedt deze dennenbomen daarom een tweede leven aan in een nieuw gebied in het park.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Dit zogeheten Colville-gebied wordt naar verwachting medio 2023 geopend. Bomen-met-kluit, die op 2 januari tussen 10.00 en 15.00 uur worden ingeleverd, zullen hier geplant worden.

,,We zijn in 2020 begonnen met deze actie”, vertelt Jeroen Loomeijer, General Manager bij AquaZoo Leeuwarden. ,,Het was aanvankelijk een leuk en vrijblijvend initiatief, waarvan we eigenlijk niet precies wisten wat we konden verwachten. Toen de actie van start ging, stonden we dan ook verbaasd van de grote hoeveelheid mensen die langskwamen om hun bomen in te leveren. In totaal werden meer dan zeshonderd bomen ingeleverd.”

Uiteindelijk kregen alle bomen die geschikt waren een mooie plek in het park. Loomeijer vult aan: ,,Wij vinden het belangrijk om zo duurzaam mogelijk met producten om te gaan. Dit zit verweven in de ondernemerscultuur van het park, waarbij natuur- en dierenbehoud de boventoon voert.”

Hoofd Dierenverzorging, William Kreijkes, moet nog lachen wanneer hij aan de actie terugdenkt. ,,Het was nog een hele klus om alle bomen van de parkeerplaats te vervoeren naar de bestemming in het park en ze daarna te planten. Maar het is gelukt en een groot aantal bomen heeft het heel goed gedaan en staat nog steeds fier overeind.”

Loomeijer beaamt de woorden van Kreijkes: ,,Ook dit jaar willen we de ingeleverde bomen weer een mooie plek geven. Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van ons nieuwe Colville-gebied, waarvan de naam verwijst naar de grote rivier in Alaska. Dit gebied zal zich richten op Noord-Amerikaanse dieren en beplanting. Zo krijgen de wasberen en Canadese bevers er een nieuw verblijf, lopen er ijsberen rond en worden er in de loop van 2023 ook nog andere diersoorten toegevoegd. Dennenbomen passen hier uitstekend bij. We nodigen iedereen dan ook graag uit om zijn kerstboom-met-kluit bij ons in te leveren, zodat ze bij ons een tweede leven krijgen in dit prachtige nieuwe gebied.”

Bij het inleveren moet er wel op worden gelet dat de boom minimaal een meter hoog is en geen resten van glitters of kunstsneeuw bevat. Aangezien ze worden geplant, moet er een kluit aan zitten en dient de boom een levensvatbare indruk te maken. Om het recyclen te stimuleren, ontvangen inleveraars per boom één vrijkaartje voor het park. Lees van tevoren even goed de voorwaarden door op de website: aquazoo.nl.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Huis aan Huis Leeuwarden

Nieuws

menu