Aldemar, een bijzonder heerschap. Maak nader kennis met rechterhand Sint Piter

Aldemar ontving onlangs van onder meer Tiemen (links) en Bente (rechts) verlanglijstjes en tekeningen.

Aldemar ontving onlangs van onder meer Tiemen (links) en Bente (rechts) verlanglijstjes en tekeningen. FOTO TSJITSKE OOSTERWEGEL

Een lange rij uitbundige kinderen sierde afgelopen vrijdag het terras van Hotel Oostergoo te Grou. Overladen met tekeningen, verlanglijstjes en schoenen voor de cadeautjes, ontving Aldemar ieder kind liefdevol. Enthousiast ging hij met de jeugd op de foto en gaf hen een zakje ‘pipernutsjes’ als bedankje voor hun komst.
Lees meer over
Huis aan Huis Leeuwarden

Het was een drukke dag voor de rechterhand van Sint Piter. ’s Ochtends bezocht hij de kinderen al op school. Naast aandachtig ingaan op onderwerpen die hen bezighouden, vertelt hij de kinderen graag over de flora en fauna in de Alde Feanen.

In het dagelijks leven bewaakt Aldemar met zijn broers en zussen het natuurgebied. De familie leeft er goed verscholen in boomhutten. In de winter is het rustig, maar zodra de lente aanbreekt begint de bedrijvigheid.

Sytske van het Sint Pitersjoernaal zat vroeger met Aldemar in de klas. Toen Zwarte Piet drie jaar geleden op wereldreis ging had Sint Piter hulp van iemand anders nodig. Sytske dacht meteen aan Aldemar. ,,Ik hoopte dat hij tijd had in de winter. Bovendien kent hij Grou op zijn duimpje. Het was een hele toer om mijn oude klasgenoot te vinden, maar het lukte.”

Vereerd beloofde Aldemar om Sint Piter te helpen. Al zien ze elkaar maar een paar dagen per jaar, ze werden meteen de beste vrienden. Door het jaar heen houden de maten regelmatig contact. Sint Piter belt met zijn ouderwetse telefoon met draaischijf. ,,Daar is niets mis mee, want we kunnen zo prima met elkaar bellen”, zegt Aldemar.

Genoeg pakpapier om Grou en Jirnsum met elkaar te verbinden

Voor de aankomst van Sint Piter treft Aldemar veel voorbereidingen. Hij overlegt bijvoorbeeld met Sint Piter over cadeaus die nog gekocht moeten worden en pakt ze in. Dan gebruikt hij wel meer dan vijf kilometer pakpapier. ,,Misschien nog meer. Zoveel als de weg tussen Grou en Jirnsum”, vertelt hij bedachtzaam. De gedichten schrijft Sint Piter. Af en toe bedenkt Aldemar er ook een, maar dat is dan een grappig gedicht. ,,De mooie gedichten komen van Sint Piter”, lacht Aldemar.

Aftellen naar intocht Sint Piter en Aldemar

Grou, ooit een vissersdorp, viert elk jaar op 21 februari de verjaardag van Sint Piter, de beschermheilige van de vissers. Vroeger voeren de vissers na deze dag uit om vis te vangen. Hoewel de visserij uit het dorp is verdwenen, leeft de traditie van Sint Piter voort. Op 8 februari vaart Aldemar Sint Piter tegemoet om op zaterdag 11 februari om 10.30 uur samen met de goedheiligman aan te komen bij Hotel Oostergoo.

Het was voor Aldemar wennen om opeens beroemd te zijn in Grou. Zo vond hij het gek om overal zijn foto te zien. ,,Het voelt als een filmster voor een dag”, vertelt hij. ,,En toch draait het niet om ons. Sint Piter en ik zijn er voor iedereen. Voor ons is iedereen gelijk. Het is overweldigend eervol om grenzeloos liefde te mogen en kunnen geven.”