PAX Groep viert 100-jarig bestaan met onthulling jubileumtrailer in Heerenveen en jaar vol festiviteiten

Op 15 maart is het precies honderd jaar geleden dat het eerste kenteken op naam werd gezet van Pieter Plantinga, oprichter van de PAX Groep.

Op 15 maart is het precies honderd jaar geleden dat het eerste kenteken op naam werd gezet van Pieter Plantinga, oprichter van de PAX Groep. FOTO PAX GROEP

De PAX Groep bestaat woensdag 15 maart honderd jaar en viert dat onder andere met de onthulling van een jubileumtrailer bij het bedrijf aan de Neptunus 2 in Heerenveen. Ook wordt dan het startsein gegeven voor een jaar vol diverse festiviteiten.
Lees meer over
Heerenveense Courant

Op 15 maart is het precies honderd jaar geleden dat het eerste kenteken op naam werd gezet van Pieter Plantinga, oprichter van de PAX Groep.

Plantinga werkte als landarbeider, maar maakte in 1923 de overstap naar de transportsector. Met zijn Ford TT truck reed hij buurtdiensten tussen Dokkum, Kollum, Groningen en Leeuwarden. Met enig pas en meetwerk kon net een koe en kalf vervoerd worden.

Het aantal klanten bleef mede door de handel in hout en turf stijgen, waardoor broer Jan Hendrikus Plantinga zich begin jaren dertig van de vorige eeuw bij het bedrijf voegde.

In 1952 volgde de verhuizing van de PAX Groep naar Leeuwarden en werd er verder ingezet op: internationaal transport, grondverzet, hijswerk, bedrijfsverhuizingen en speciaal transport.

Vandaag de dag staat Sjoerd Plantinga als derde generatie aan het roer van het familiebedrijf met locaties in Heerenveen, Joure en Leeuwarden. Daarnaast maken NABEK en VETRA deel uit van de PAX Groep, die bedrijven zijn gevestigd in Hoogezand en Alphen aan den Rijn.