Eerste drie voortuinen project sociaal tuinieren van Present Heerenveen onder handen genomen

Bij het project sociaal tuinieren gaat het niet alleen om het opknappen en 'vergroenen' van voortuinen, maar ook om dit samen met bewoners en omwonenden te doen en zo voor verbinding te zorgen.

Bij het project sociaal tuinieren gaat het niet alleen om het opknappen en 'vergroenen' van voortuinen, maar ook om dit samen met bewoners en omwonenden te doen en zo voor verbinding te zorgen. FOTO HOOGMEDIA

Het landelijke project sociaal tuinieren is zaterdag ook bij Present Heerenveen van start gegaan.
Lees meer over
Heerenveense Courant

Samen met medewerkers van het de Regiobank Oudehaske zijn daarbij drie voortuinen aan de Amelandlaan in Heerenveen opgeknapt. Ook de bewoners zelf hielpen mee.

In overleg met de bewoners had tuinvrouw Meintje Jonkman uit Oudehorne voor elke voortuin een passend ontwerp gemaakt, waarbij rekening werd gehouden met al aanwezige beplanting. Ook zorgde zij voor de beplanting, die voor kostprijs werden aangeboden door groothandel en kweker van bomen en planten GreenSales uit Balk.

Wel moeten nog de puntjes op de i worden gezet, door zogeheten ‘padvast’ aan te brengen in het zitgedeelte van twee van de drie voortuinen. Dat materiaal lijkt op beton en wordt net zo hard, maar laat in tegenstelling tot beton wel regenwater door in de grond.

Verbinding

Het doel van het project is voortuinen opknappen van mensen die hier zelf niet de financiën voor hebben of hier zelf niet toe in staat zijn. Door de voortuinen samen met bewoners en omwonenden op te knappen wordt ook gewerkt aan sociale verbinding, wat een belangrijk uitgangspunt is van het project.

Andere belangrijke uitgangspunten zijn ecologie en duurzaamheid, door onder andere hergebruik van beplanting en aanwezige materialen. Het project zelf wordt mede ondersteund door de gemeente Heerenveen en WoonFriesland en wordt volgens Present Heerenveen een blijvend project.

Voor meer foto’s zie de Facebookpagina van de Heerenveense Courant .