Samen met

Door storm beschadigde torenhaan prijkt weer op kerktoren Aldeboarn

De torenhaan van Aldeboarn, zoals deze eruit zag nadat hij van de kerktoren was afgewaaid door de storm. FOTO KEES DE BOER

De gerestaureerde torenhaan is vrijdagochtend door de firma Knol uit Akkrum met behulp van Kraanbedrijf Schot uit Heerenveen teruggeplaatst op de kerktoren in Aldeboarn.
Lees meer over
Heerenveense Courant

De haan waaide tijdens gondelvaart van de toren af en werd zwaar gehavend teruggevonden op het kerkhof.

De eigenaar van de toren, de Monumentenstichting Boarnsterhim, heeft de haan vervolgens laten restaureren. ,,Dat was nodig, omdat de haan over de dakpannen en de goot op het kerkhof was beland, waardoor de kop van de haan was gebogen en de staart was gescheurd en verbogen. Daarnaast was een groot deel van het verguldwerk beschadigd. Door Siersmederij Rosier uit Akkrum is de haar weer keurig vlak gemaakt en restaurateur Klaes Posthuma uit Akkrum heeft de hele haan weer in het bladgoud gezet”, zegt Kees de Boer namens de Monumentenstichting Boarnsterhim.

De kosten van de restauratie en het terugplaatsen van de torenhaan zijn nog niet bekend. ,,Maar die worden betaald door de Monumentenstichting Boarnsterhim”, aldus De Boer.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Heerenveense Courant

Nieuws

menu