Samen met

De maatschappij is te veeleisend | stelling van de week

Ruim een kwart van de volwassenen had in het afgelopen jaar een psychische stoornis. Foto: Pixabay

Het aantal volwassen Nederlanders met een psychische aandoening is sterk gestegen, stelt het Trimbos-instituut. Dit blijkt uit NEMESIS: een grootschalige, langlopende studie naar psychisch welzijn, gezondheid en levenservaringen van Nederlandse volwassenen, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Lees meer over
Heerenveense Courant

Ruim een kwart van de volwassenen had in het afgelopen jaar een psychische stoornis. Dat zijn 3,3 miljoen mensen. Twaalf jaar geleden ging het nog om minder dan één op de vijf volwassenen. De sterke stijging is vooral te zien onder jongvolwassenen en studenten.

„Toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk zouden hier een rol kunnen spelen”, zegt programmahoofd epidemiologie Annemarie Luik. „Ook bij mensen die in een stad wonen zien we een sterkere stijging in psychische aandoeningen, al is onduidelijk wat oorzaak of gevolg is.”

Corona had geen invloed

De coronapandemie lijkt geen invloed te hebben gehad op de toename, aldus het instituut. De stijging begon al voor de coronacrisis uitbrak. „In een eerdere studie van het VUmc naar de effecten van covid-19 op de psychische gezondheid van mensen konden we zien dat de pandemie een tijdelijke toename van gevoelens van somberheid of angst veroorzaakte, maar geen invloed heeft op de klinische diagnoses van psychische aandoeningen”, zegt Margreet ten Have, projectleider NEMESIS.

Dat brengt ons bij de stelling van de week: de maatschappij te veeleisend. Ben je het daarmee eens of oneens?

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Heerenveense Courant

Nieuws

menu