Bob Velthuis (76) uit Heerenveen geeft al ruim vijftig jaar zwemles aan mensen met een verstandelijke beperking. 'Schitterend werk om te doen'

Bob Velthuis (76) uit Heerenveen geniet na vijftig jaar nog altijd van zwemles geven aan mensen met een verstandelijke beperking.

Bob Velthuis (76) uit Heerenveen geniet na vijftig jaar nog altijd van zwemles geven aan mensen met een verstandelijke beperking. EIGEN FOTO

Elke zaterdagochtend geeft Bob Velthuis zwemles aan mensen met een verstandelijke beperking. Dat doet hij al ruim vijftig jaar. Terwijl hij in eerste instantie totaal geen zin had om dit werk te doen.
Lees meer over
Heerenveense Courant

Bob Velthuis is een jongeman van 76 jaar. Ruim vijftig jaar geeft hij zwemles aan mensen met een verstandelijke beperking. Nog steeds is Velthuis elke zaterdagochtend te vinden in het zwembad van Sportstad Heerenveen om zijn leerlingen plezier te laten beleven in het water. Watervrij maken is een eerste vereiste. Soms lukt het ook, dat ze het zwemmen onder de knie krijgen.

,,Toen ik als jongeman in Dordrecht woonde, was ik betrokken bij de reddingsbrigade. Dat vond ik super om te doen”, vertelt Velthuis. ,,Tijdens mijn studie in Amsterdam had ik zoiets niet. Maar dat veranderde toen mijn ouders naar Heerenveen verhuisden.”

Kweekschool

Tijdens zijn studie aan de kweekschool had Bob een bijbaan als hulp-badmeester in Oranjewoud. Dat werk vond hij leuk om te doen, en zijn werkzaamheden breidden snel uit. ,,In het zwembad in Heerenveen vond ik dezelfde gezelligheid weer terug als bij de reddingsbrigade in Dordt.”

Eind jaren zestig begon men met zwemles aan de mensen met een verstandelijke beperking. Dit vond plaats in Beetsterzwaag onder aanvoering van mevrouw De Jager.

Het waren andere tijden. In die jaren werden mensen met een verstandelijke beperking vooral binnenshuis gehouden. ,,Alsof ze eigenlijk niets konden”, herinnert Velthuis zich. ,,In die periode veranderde dat beeld. Mensen met een beperking kunnen écht wel wat. Ook zwemmen.”

Zwembad De Telle

Toen zwembad De Telle werd geopend, vroeg De Jager aan Velthuis of hij vrijwilliger wilde worden. ,,Want dit zou wel iets voor mij zijn, zei ze. Nou, dat vond ik zelf zeker niet. Sterker nog, deze doelgroep vond ik zelfs een beetje eng.”

Later kwam ze weer bij hem, om gewoon een keer te komen kijken. ,,Dat heb ik gedaan, en toen heb ik de wedstrijd verloren. Ik was om en besloot deze zwemlessen alsnog te gaan doen.”

Inmiddels zijn de zwemlessen voor de mensen met een verstandelijke beperking ondergebracht bij de sportstichting Samen Onderweg in Sportstad Heerenveen. ,,Het is zo’n prachtig werk om te doen. Het is eerlijk werk, deze mensen benaderen je zonder schroom. En ze geven je onvoorwaardelijke liefde, dat is wel zó ontzettend mooi om te ervaren. De openheid, de eerlijkheid, de terugkerende liefde, ik ben zo dankbaar, dat ik alsnog overstag ben gegaan!”

‘Onderschat het niet’

Elke zaterdag is een hoogtepunt voor Velthuis om met deze mensen te zwemmen en ze, daar waar mogelijk, deze techniek aan te leren. ,,Onderschat het niet, het is voor deze mensen ook heel waardevol, als ze een zwemdiploma krijgen. Zij worden hier zelfverzekerd door. Zij kúnnen iets, ze kunnen meer dan alleen maar de dagbesteding. Om aan deze mensen een zwemdiploma uit te reiken, voelt voor mij als een pluim op mijn hoed.”

Velthuis voelt zich een gezegend mens, door de zwemlessen. ,,Maar ook door het leuke team van vrijwilligers. We gaan voor elkaar door het vuur.”

En ja, het moet gezegd: ook Samen Onderweg kan wel meer vrijwilligers gebruiken. ,,We zijn nu met een groepje van acht zwemvrijwilligers. Je bent op elkaar aangewezen. Maar het is ook zo ontzettend mooi om te doen! Het lijkt misschien eng om met deze doelgroep te werken, maar dat is binnen no-time als sneeuw voor de zon verdwenen.

Dus, zo vindt Velthuis: ,,Kom eens een keer kijken op zaterdagmorgen in Sportstad”

Voor meer informatie over andere sporten bij Samen Onderweg kan contact worden opgenomen met met Taeke Leenstra via 06-31045877.