Afsteken vuurwerk hoort bij de jaarwisseling | stelling van de week

FOTO PIXABAY
De voornaamste reden waarom het vuurwerkverbod de afgelopen jaren van kracht was, was omdat het coronavirus zorgde voor een grote druk op de zorg , zo werd gesteld.
Ondanks het vuurwerkverbod eiste afgelopen jaarwisseling 773 vuurwerkslachtoffers, een toename van 102 procent ten opzichte van een jaar eerder. De vuurwerkbranche voerde aan dat juist het afsteken van illegaal vuurwerk de boosdoener is, en niet het legale vuurwerk. Dit is op zich juist: Zwaar illegaal vuurwerk eiste 24 procent van de gewonden. Het zogenoemde F1-vuurwerk, ook wel kindervuurwerk genoemd volgde echter met 22 procent.
Maar hoe zit het met het dierenleed en het milieuaspect. Vuurwerk veroorzaakt nu eenmaal milieuvervuiling; denk aan fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het water. GroenLinks en Partij voor de Dieren dienden daarom begin dit jaar een wetsvoorstel in om vuurwerk permanent te verbieden, maar een meerderheid van de Tweede Kamer zag niets in dit voorstel.
Voorstanders vinden dat vuurwerk afsteken onlosmakelijk is verboden met de jaarwisseling. Bovendien is het slechts eenmaal per jaar, gedurende enkele uren.