Samen met

Visitekaartje van Martenahuis op 75e met pensioen: 'altijd blije mensen'

Akke Schaap in 'haar' museum.

Ruim een kwart eeuw was ze visitekaartje van het Martenahuis. Nu ze 75 is geworden, gaat Akke Schaap dan toch met pensioen. Met gemengde gevoelens, want ze genoot enorm van haar werk, collega’s en gasten. ,,Ik had altijd te maken met blije mensen die iets moois kwamen bekijken.”
Lees meer over
Franeker Courant

Ze dacht naar een ‘gewone’ kerstborrel te gaan, maar ineens bleken haar beide kinderen en zes kleinkinderen daar ook te zijn. ,,Ik wist van niets, ze zijn echt heel zachtjes de trap opgeslopen”, vertelt Schaap daags na haar afscheid van het museum. Na ruim 25 jaar -waaronder tien jaren waarin ze al met pensioen had gekund - is het doek dan nu gevallen. ,,Toen ik 65 werd, vroeg ik of ik nog een jaartje mocht blijven. En dat bleef zo doorgaan.” Afgelopen week werd ze flink in de bloemetjes gezet door directeur Manon Borst, collega’s en vrijwilligers. ,,Heel leuk en ook een beetje overdonderend.”

Werken in de historische omgeving van het museum was heerlijk, aldus Schaap. ,,Je wordt omringd door blije mensen en zit in een prachtig gebouw. Er was altijd positieve energie.” Afscheid nemen vond ze dan ook ‘best moeilijk.’ Helemaal weg is ze stiekem nog niet. Schaap gaat een ochtend per week als vrijwilliger aan de slag voor het museum met een administratieve klus. Daarnaast wil ze meer tijd met haar zes kleinkinderen gaan doorbrengen en meer vrijwilligerswerk zoeken. Ze kreeg alvast een passend cadeau van haar voormalige collega’s: kaartjes voor haar en alle kleinkinderen voor een familievoorstelling in het theater.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu