Kleurige sokken als metafoor voor diversiteit op school

Laurence (rechts) met enkele klasgenootjes.
Huub Poorte, leerling in groep 4, en Laurence Boers die in de kleutergroep 1/2 zit, hebben beiden dit syndroom. Met de nodige persoonlijke begeleiding draaien ze volop mee in hun eigen groep. ,,Scholen gaan heel verschillende om met passend onderwijs”, vertelt directrice Karin Staal van De Kabas. ,,Niet elke school heeft de mogelijkheden of middelen om deze leerlingen te bieden wat ze nodig hebben. Bij ons kan het wel en gaat het heel goed.”
De beide jongens zijn bijzonder, maar dat is ieder kind, benadrukt de directrice. En ze horen er volledig bij. Laurence zit sinds kort op de Kabas, hij gaat ook nog een deel van de week naar een school voor speciaal onderwijs. De bedoeling is dat hij binnenkort volledig op de Franeker school aanwezig is. Huub loopt al langer mee. Staal: ,,De kinderen denken goed om hen beiden, ze staan liefdevol om hen heen. Ze weten waarom iets voor de jongens soms anders moet of gaat, dat is verder geen issue. Dat is het mooie van kinderen, ze nemen dingen zoals ze zijn. Daar kunnen veel volwassenen nog wel een voorbeeld aan nemen.”
Trisomie 21
De datum 21 maart is symbolisch omdat mensen met het syndroom van Down een extra chromosoom nummer 21 hebben. Ze hebben er drie in plaats van twee. Deze genetische aandoening wordt daarom ook wel Trisomie 21 genoemd. Tri betekent drie/derde, vandaar ook de derde maand, maart. En de sokken? ,,Dat chromosoom 21 heeft de vorm van een sok”, verduidelijkt Staal. ,,En er zijn heel veel soorten sokken.”
De moeders van Laurence en Huub zullen die dag iets vertellen over het syndroom van Down in de verschillende groepen en brengen het gesprek op gang. Daarna gaan de kinderen met een verwerkingsopdracht aan de slag.
Verscheidenheid onderstrepen, respect en begrip voor diversiteit verspreiden, de eigen uniciteit vieren: Staal kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk haar school dat vindt. ,,Huub en Laurence staan deze dag symbool voor álle kinderen die we zo goed mogelijk onderwijs op maat willen bieden. Dyslectisch, met ADHD, met Down, met diabetes of wat dan ook: we willen 21 maart gebruiken als metafoor voor hoe leuk inclusief onderwijs en diversiteit zijn.”