IJslandse paarden even terug

Emma Faber won de aankomend talentprijs.

Emma Faber won de aankomend talentprijs. Foto: Joachim de Ruijter

Op de mooie locatie van de Sjaerdema ruiters in Franeker waren op zondag 19 maart de IJslandse paarden te gast. Zo’n 40 combinaties presenteerden op spetterende wijze de gangen van hun paardjes aan de jury en het aanwezige publiek.
Lees meer over
Franeker Courant

Voor veel jeugdruiters uit Friesland was dit een mooie kans om een wedstrijd te rijden in hun eigen omgeving. En voor het publiek dat flink aanwezig was de mogelijkheid om te genieten van het bijzondere IJslandse ras. Met de deelnemers, de vele bezoekers, sponsoren en de organisatie kijken we terug op een hele geslaagde, gezellige en sportieve dag.

Tölt

IJslanders beheersen meer gangen dan andere paarden en bij de wedstrijden gaat het erom deze gangen zo goed en mooi mogelijk te laten zien. Naast stap, draf en galop showen de IJslanders op deze wedstrijd hun beste tölt in verschillende tempo’s. Met veel temparament en beweging ziet dat er spectaculair uit. Aan het eind van de dag konden de deelnemers de snelheid en behendigheid van hun paardje nog laten zien in de vlaggenrace. Met veel fun en enthousiasme was dit een spannende strijd. De wedstrijd werd georganiseerd door Team Fra Neisti uit Rijs. Dit team onder leiding van Anne-Jet White bestaat uit 11 ruiters in de leeftijd van 9 tot en met 23 jaar.

Voor Franeker is het best speciaal en bijzonder dat de IJslanders weer even terug zijn. Zo’n 50 jaar geleden was op de plek van de SJ-ruiters een IJslanderstal. Deze werd beheerd door werknemers van de GGZ. Mensen die in de zorg zaten konden hier rijden. Ook de kinderen van de werknemers kregen les op de IJslanders. Voor één dag zijn de töltende IJslanders weer even terug op deze plek.

Met dank aan de sponsoren waren er mooie prijzen te winnen. In de töltproeven gingen deze naar Luna Landsman (T5), Indy Nes (T6), Selina van der Hem (T7) en Sonja Witkamp (T8). De viergangen proeven zijn gewonnen door Gerbrig Folkertsma (V3) en Isis Tienstra (V5). Met een tijd van 20.43 was Rian Tuinstra de snelste in de vlaggenrace. Naast de winnaars per proeven werden er extra prijzen uitgereikt voor de meest harmonieuze combinatie, het aankomend talent en de ga-zo-door-prijs. Deze gingen naar Britt Kikstra, Emma Faber en Yvonne van den Berg.

Ritmisch meedeinende staart

In tölt heeft het paard een trotse houding en een ritmisch meedeinende staart. De tölt wordt gereden in verschillende tempo waarbij het langzaam tempo ongeveer net zo snel is als stap. Het snel tempo tölt gaat zo hard als galop en belooft altijd een mooie show. De meeste IJslanders lopen ook telgangen. In telgang beweegt een IJslander twee benen aan een kant tegelijkertijd. Telgang komt het beste tot zijn recht in het rentempo en hier komt het IJslandse temperament volop tot uiting. Bij de wedstrijden beoordelen drie juryleden de verschillende gangen op tact, rijvaardigheid en presentatie.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Sjaerdema-Ljauckemaruiter en Team Fra Neisti. Dit jeugdteam onder leiding van Anne-Jet White bestaat uit 11 ruiters in de leeftijd van 9 tot en met 23 jaar. Anne-Jet en haar zus Charlotte White zijn al jaren succesvol in de IJslandse paardensport, onder andere als deelnemer aan de wereldkampioenschapen. Komende zomer is het WK weer in Nederland en een aantal leden uit het team Fra Neisti gaan proberen zich hiervoor te selecteren. Deze wedstrijd in Franeker is daarvoor een goede training.

Bijna alle Fra Neisti ruiters komen uit Friesland en doen regelmatig mee aan wedstrijden in heel het land. Daarvoor moeten ze vaak ver reizen. De ruiters zijn dan ook blij met deze wedstrijd in Friesland waarmee ze in hun eigen omgeving hun paarden en prestaties kunnen laten zien. Maar ook is deze wedstrijd een mogelijkheid voor alle IJslandse paardenruiters in Friesland, en dat zijn er best veel, om eens deel te nemen aan een wedstrijd.