Sjouke uit Franeker fietst voor heit en hart

Sjouke uit Franeker fietst voor heit en hart.

Sjouke uit Franeker fietst voor heit en hart.

Van 25 tot en met 29 mei fietst een groep van veertig mensen in vier etappes van Den Haag naar Parijs om geld bijeen te brengen voor de Hartstichting. Sjouke Dijkstra uit Franeker is één van hen. De wiskundedocent, werkzaam op scholengemeenschap AMS, heeft daar een speciale reden voor.
Lees meer over
Franeker Courant

,,Mijn vader heeft vorig jaar een hartstilstand gehad - én overleefd”, vertelt Dijkstra. Dijkstra’s moeder trof haar man aan in de auto. ,,Een bizar toeval. Hij had de voet nog op het gaspedaal en de auto stond in z’n vrij. Door het enorme lawaai van de auto werd mijn moeder vanuit huis gealarmeerd. In paniek heeft ze hard geschreeuwd, waardoor mijn broer, die naast mijn ouders woont, aan kwam snellen en mijn vader de auto uit sleurde en begon te reanimeren.”

Kort daarop kwamen er verschillende burgerhulpverleners uit het dorp bij de plek des onheils. Ook was een AED opgehaald. Een ambulance was snel ter plaatse en door het toedienen van een schok van de AED kwam Dijkstra’s vader weer bij zinnen. ,,Het hele gebeuren heeft een enorme impact gehad op ons gezin. Het was een turbulent jaar vol onzekerheden. De gezondheid van mijn vader heeft eronder geleden, maar we zijn ontzettend dankbaar dat hij nog in ons midden is”, aldus Dijkstra, die besloot dat hij iets voor de Hartstichting wilde doen.

,,Cycle Paris kwam op mijn pad, en initiatief van de Hartstichting om in vier dagen van het Hartstichtingskantoor in Den Haag naar Parijs te fietsen. Mijn liefde voor fietsen en morele plichtsbesef komen met deze actie perfect bij elkaar. Mijn moeder en haar vriendin gaan als vrijwilligers mee om de tocht mede in goede banen te leiden. Daarmee is de cirkel aardig rond.”

Om deel te nemen telde Dijkstra zelf 599 euro inschrijfgeld neer en moest hij een en minimum sponsorbedrag van 600 euro ophalen, 1 euro per gefietste kilometer. De teller van Dijkstra staat inmiddels op een kleine 3000 euro. Met het geld verricht de Hartstichting onderzoek en wordt ingezet op preventie.