Eise Eisinga Planetarium gaat nieuw biertje serveren

Joop Dijkstra, ontwikkelaar van de Eise Weisse, en Geke Terpstra van brasserie de Stadstuin bij het Planetarium.

Joop Dijkstra, ontwikkelaar van de Eise Weisse, en Geke Terpstra van brasserie de Stadstuin bij het Planetarium.

Het Eise Eisinga Planetarium gaat een nieuw biertje serveren: de ‘Eise’, naar de naamgever van het wereldberoemde Planetarium. Het drankje is ontwikkeld door Franeker Joop Dijkstra, die het Weisse bier heel toepasselijk ‘Eise-Weisse’ noemt. Het troebele witbier met een fruitige smaak wordt gebrouwen in Dokkum.
Lees meer over
Franeker Courant

Planetariumdirecteur Adrie Warmenhoven was erbij toen deze week werd getoast op de nieuwe aanwinst. Hij noemde de Eise ‘een mooie aanvulling op het rijtje Planetariumbieren.’ Geke Terpstra van de Stadstuin, de brasserie bij het Planetarium, completeerde de presentatie.

Op de achterzijde van het flesje bier is het schilderij van Eisinga afgebeeld dat in de oude Raadszaal van Franeker hangt. Ook staat er een korte biografie van hem op. Het is een potentieel verzamelaarsobject; voor het flesje hoeft geen statiegeld te worden betaald.

Het idee ontstond toen het Planetarium werd voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Volgens Dijkstra werd het tijd. ,,We praten altijd over het Planetarium, maar minder over de man die het gebouwd heeft.” Het bier is afgelopen weekend naar buiten gebracht bij het evenement ‘Loeren bij Waadhoeker boeren.’